[+] Przycinanie obszaru w pliku wideo

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
ruun
Member

[+] Przycinanie obszaru w pliku wideo

Post autor: ruun »

Ale mi temat wyszedł, nie wiem jak to dobrze określić.

Mam klip w formacie wmv, który ma u góry i na dole szerokie czarne pasy, ilustracja poniżej

Obrazek

Czy jest jakiś program którym będę mógł wyciąć te pasy? Obojętnie czy na windowsa czy na linuksa, jestem wszystkożerny.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Jeśli materiał nie jest zabezpieczony to należy użyć avidemux'a - czyta prawie każdy format video do którego są kodeki w systemie. Jeśli nie pójdzie to virtualdubMod pod windowsem (dawno nie używałem i nie wiem czy jeszcze jest rozwijany).
Awatar użytkownika
ruun
Member

Zainstalowałem avidemux'a. W menu znalazłem filtr Crop, czyli przycinanie. Ustawiłem oczekiwane parametry ale nie wiem jak wystartować proces konwersji :-|
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ostatnio bawiłem się tym przy skalowaniu z FullHD na ShittyQuality.
Posłużę się tutaj zrzutami:

zrzut1

W polu Video musisz coś wybrać, jakiś docelowy kodek. Polecam, taki, jaki obsłużysz.

zrzut2

Następnie klikasz Filters, z menu Transform opcja crop. Musisz ją dodać do aktywnego łańcucha (lista najbardziej z prawej w oknie 'Video Filter manager'). Potem 'Save Video', wpisujesz nazwę (ważne żeby wraz z rozszerzeniem takim, jaki masz kontener). To wszystko.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Należy nacisnąć "save"
Awatar użytkownika
ruun
Member

Robiłem tak. Wybrałem format wyjściowy i kliknąłem na Save. Przez chwilę mignęło okienko Encoding i zaraz pojawił sie komunikat "Pomyślnie zapisano... ". Plik wynikowy ma 8 kb rozmiaru i oczywiście nie działa.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Napisz jaki kodek wybrałeś. Przy kadrowaniu trzeba pamiętać aby wielkości obrazu wynikowego były liczbami parzystymi i najlepiej podzielnymi przez 8. Spróbuj jako kodek wybrać np xvid i zobacz czy coś się zmieni.
Awatar użytkownika
ruun
Member

paolus pisze:Napisz jaki kodek wybrałeś.
Sprawdzałem wszystkie.
paolus pisze:Przy kadrowaniu trzeba pamiętać aby wielkości obrazu wynikowego były liczbami parzystymi i najlepiej podzielnymi przez 8.
To też wiem. Program informuje o tym że wybrano niewłaściwe wartości więc tutaj raczej nie ma mowy o pomyłce.

Trochę czasu siedziałem razem z lis6502 nad tym problemem na jabberze. Próbowaliśmy też mplayerem. U niego wszystko ładnie chodzi a u mnie nie chce. Doszedłem do wniosku że mam skopane kodeki w Windowsie.

Problem jest nadal otwarty ale na razie zawieszam poszukiwania rozwiązania. Może wrócę do tego za kilka dni i zrobie porządek w systemie.

paolus, dzięki za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Nie ma sprawy :) Trochę dziwny ten problem. Jak dobrze zrozumiałem to działasz na windowsie? Jeśli tak to spróbuj virtualdub'a i sprawdź czy kodeki działają. Jeśli tak to coś z avidemux jest nie tak. Pod linuxem takich problemów jak dotąd nie miałem. Daj znać czy coś się zmieniło. Jak nie to jeszcze pomyślimy.
Pozdrawiam.

PS A tak przy okazji czy ten materiał nie ma jakiś DRM'ów?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

VDub odpada. Kwestie licencyjne nie pozwalają otwierać WMV (tak jak w przypadku WMA i Goldwave). Materiał nie jest DRMowany, przynajmniej mplayer nic takiego nie zgłasza. Avidemux jest w porządku, tak sądzę. ruun nie dopisał, ale inwokacja mencodera, która u mnie poszła

Kod: Zaznacz cały

mencoder in.WMV -o out.avi -oac lavc -ovc lavc -lavcopts vcodec=mjpeg:acodec=libmp3lame -vf crop=474:346
u niego nie dawała dźwięku, albo w ogóle klip był nie do użycia. Też uważam że to sprawa kodeków. U mnie (w64codecs+avidemux|mencoder) nie ma żadnych problemów ze zgraniem i odtwarzaniem.
ODPOWIEDZ