[+] Jak przebrn

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
cesqad

[+] Jak przebrnąć przez proces instalacji pakietów?

Post autor: cesqad »

Witam.
Mam problem, mianowicie kiedyś ściągnąłem skypa o rozszerzeniu .deb gdzieś przeczytałem, że należy zainstalować taką aplikację jak ,,gdebi'' aby instalować te pliki. Dodam, że jestem nowym użytkownikiem Debiana i mam z wszystkim problemy ale z tym to sobie nie umiem poradzić. Po zainstalowaniu tego skypa przez gdebi wyświetlił mi się taki komunikat:
spis oprogramowania jest uszkodzony nie ma możliwości ble ble
Wy już na pewno wiecie o co chodzi? Później jeszcze informuje mnie, że mam uruchomić synapica aby to naprawić. Ale tam mogę to tylko usunąć?
Następna sprawa jest identyczna, chciałem zainstalować ,,realplayer'' aby oglądać filmy ,,real rmvb'' ale sytuacja się powtórzyła.
Bardzo proszę o pomoc nie potrafię sobie z tym poradzić, a nie chcę się zniechęcić dlatego też proszę o w miarę szczegółowe poprowadzenie przez tą instalację. Dodam że mam środowisko GNOME.
Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

cesqad

Przyznam szczerze, że mało z tych opisów rozumiem. W szczególności, że nie umiem dodawać wpisów i nie wiem jak to się robi. Gdzie na stronach podają wpisy, że trzeba je dodać, a ja nie wiem jak i gdzie. Nie bardzo mi pomogą same wpisy skoro nie wiem jak ich użyć. Bardzo dziękuje za pomoc ale proszę jeszcze o to jak dodawać te wpisy.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Zadałeś sobie trud choć pobieżnego przejrzenia trzeciego odnośnika ode mnie?
cesqad

Zrobiłem wszystko co chciałem i działa i skype i realmedia dziękuje bardzo za pomoc naprawdę mi to pomogło.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ