Szukam
Szukam łatwego IDE pod C++ zbliŻone do DevCpp
Witam.
Dopiero uczę się programować i niedawno przeszedłem z Windowsa na Linuksa. Miałem już zainstalowane na moim Debianie eclipsa, anjutie i netbeansa (tylko w tym ostatnim udało mi się uruchomić program).
W każdym w tych środowisk spotkałem się z czymś takim, że muszę stworzyć cały projekt żeby napisać nawet najprostszy program typu ,,Hello world''. W DevCpp można było stworzyć pojedynczy plik i dało się go skompilować i wszystko było dobrze. A tutaj nie mam pojęcia jak skompilować program i go uruchomić. Próbowałem też przez g++.
Niby nie wywalało mi żadnych błędów ale efektów swojej pracy nie widziałem.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze, łatwego IDE, który w miarę będzie przypominał DevCpp, i który będzie kompilował programy tak żeby dało się z nich korzystać.
Z góry dziękuję.
Dopiero uczę się programować i niedawno przeszedłem z Windowsa na Linuksa. Miałem już zainstalowane na moim Debianie eclipsa, anjutie i netbeansa (tylko w tym ostatnim udało mi się uruchomić program).
W każdym w tych środowisk spotkałem się z czymś takim, że muszę stworzyć cały projekt żeby napisać nawet najprostszy program typu ,,Hello world''. W DevCpp można było stworzyć pojedynczy plik i dało się go skompilować i wszystko było dobrze. A tutaj nie mam pojęcia jak skompilować program i go uruchomić. Próbowałem też przez g++.
Niby nie wywalało mi żadnych błędów ale efektów swojej pracy nie widziałem.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze, łatwego IDE, który w miarę będzie przypominał DevCpp, i który będzie kompilował programy tak żeby dało się z nich korzystać.
Z góry dziękuję.
Naucz się kompilować z ręki.
Wtedy dowiesz się, co to są Makefile'e i systemy budowania projektu C++.
Większość programistów pod Linuksem używa po prostu edytora tekstowego i plików makefile.
Z edytorów polecam Vim, chociaż niektórzy chwalą sobie też Emacsa. Kwestia gustu.
Na początku są trudne (pewnie wyda Ci się to dziwne, że obsługa edytora może sprawiać problem), ale za to potrafią się odpłacić konfigurowalnością.
Jak chcesz łatwiejszy edytor to jest trochę takich jak np. Geany, Gedit czy Kate.
Jeśli koniecznie chcesz IDE, to spróbuj Code::blocks, tylko chyba nie ma go w repozytorium, ale to nie powinien być problem.
, gdzie plikWynikowy to twój exe. Można też napisać , wtedy program wynikowy dostanie nazwę "plik".
Potem uruchamiasz program ./plikWynikowy i będziesz miał efekty swojej pracy ;-)
Tutaj masz tutorial jak pisać Makefile'e, czyli twój pierwszy krok do pisania programów o więcej niż jednym pliku źródłowym.
http://www.eng.hawaii.edu/Tutor/Make/
Wtedy dowiesz się, co to są Makefile'e i systemy budowania projektu C++.
Większość programistów pod Linuksem używa po prostu edytora tekstowego i plików makefile.
Z edytorów polecam Vim, chociaż niektórzy chwalą sobie też Emacsa. Kwestia gustu.
Na początku są trudne (pewnie wyda Ci się to dziwne, że obsługa edytora może sprawiać problem), ale za to potrafią się odpłacić konfigurowalnością.
Jak chcesz łatwiejszy edytor to jest trochę takich jak np. Geany, Gedit czy Kate.
Jeśli koniecznie chcesz IDE, to spróbuj Code::blocks, tylko chyba nie ma go w repozytorium, ale to nie powinien być problem.
Kompilujesz piszącPróbowałem też przez g++. Niby nie wywalalo mi żadnych błędów ale efektów swojej pracy nie widziałem.
Kod: Zaznacz cały
g++ plik.cpp -o plikWynikowy
make plik
Potem uruchamiasz program ./plikWynikowy i będziesz miał efekty swojej pracy ;-)
Tutaj masz tutorial jak pisać Makefile'e, czyli twój pierwszy krok do pisania programów o więcej niż jednym pliku źródłowym.
http://www.eng.hawaii.edu/Tutor/Make/
I dzięki temu utrzymujesz porządek, wiesz co gdzie masz. Wyobraź sobie, że napisałeś kilkadziesiąt aplikacji i wszystkie są w jednym folderze, a później idzie ci coś odnaleźć. Możesz oczywiście nazywać sobie intuicyjnie, ale w praktyce różnie to bywa. Możesz tworzyć foldery, ale tutaj jesteś wyręczany.marcin_k pisze:W każdym w tych środowisk spotkałem się z czymś takim że musze stworzyć cały projekt żeby napisać nawet najprostszy program typu Hello world.
A co do IDE (biorąc pod uwagę to co piszesz i co ci się nie podoba) to tak jak napisał przedmówca, daruj sobie na początek przynajmniej, a później się pewnie na tyle oswoisz z edytorem, że już IDE nie będzie potrzebne. Polecam Geany, jest w repozytorium, koloruje składnię, posiada wbudowaną konsolę.. etc.. i mnie przynajmniej interfejs przypadł bardziej do gustu niż w Kate.
Ja polecam code:blocks. http://www.codeblocks.org/
Próbowałem. Wszystko jest dobrze, pięknie się kompiluje ale jakoś nie mogę tego otworzyć potem. Proces się niby uruchamia, ale na ekranie nic się nie pojawia. Próbowałem już zmieniać aplikacje otwierającą plik na terminal, potem na terminal roota ale nic to nie dało. Już nie mam pomysłu jak to odpalić?jedi1 pisze:Kompilujesz piszącgdzie plikWynikowy to twój exe.Kod: Zaznacz cały
g++ plik.cpp -o plikWynikowy
Poddałem się z instalacją ,,code::blocks''.
Spróbuję jeszcze przez g++.
Edit:
Udało się. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wystarczyło wpisać w terminalui odpaliło.
Nie wiem co to znaczy:
ale ważne, że działa.
Spróbuję jeszcze przez g++.
Edit:
Udało się. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wystarczyło wpisać w terminalu
./plik_wykonywalny
Nie wiem co to znaczy:
./
Aby odpalić jakiś plik podajesz go wraz ścieżką od niego. Odpalając basha, firefoksa czy coś innego będziesz podawać zwykle ścieżkę bezwzględną do pliku wykonywalnego (/bin/bash, /usr/bin/firefox etc) tak w przypadku własnych programów zwykle wygodniej będzie ci wpisać ścieżkę względną - ./program ( . oznacza aktualny katalog).