Otwarta alternatywa dla Adobe Premiere

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Otwarta alternatywa dla Adobe Premiere

Post autor: szmergiell »

Witam.
Chciałbym zająć się edycją filmów pod Linuksem. Z moich informacji wynika, że Windows ma Adobe Premiere (który jest drogi ;). Czy macie jakieś doświadczenie w edytorach filmów dla Linuksa?
Znalazłem kilka, jak Kino (tylko materiał DV z kamer) czy Cinelerra (coś mi chyba nie działało, muszę zrobić drugie podejście), ale nadal to dla mnie za mało.
Liczę na pomysły, z instrukcjami wykorzystania ;)
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

Masz jeszcze openmovieeditor (ktory nie dziala jak nalezy), lives (ktory niewiele moze), kdenlive (ktory sie zawiesza)... Cala rzesza, co? :->

Powaznie, mozesz jeszcze uzyc Blendera do laczenia fragmentow w calosc.
Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner

Post autor: szmergiell »

Znalazłem stronę, na której wymienione są alternatywy do najpopularniejszych rozwiązań na platformę Windows. Najprawdopodobniej moje oczekiwania spełni Jahshaka.
bestia

Post autor: bestia »

polecam Avidemux
Pozdrawiam
amoureux

Post autor: amoureux »

MainActor

Obrazek
Bardzo dobre narzędzie przeznaczone do edycji i montażu filmów. Program oferuje szereg niezbędnych funkcji w tym pracę na wielu ścieżkach audio i wideo, podgląd aktualnie wprowadzanych zmian itp. Za pomocą gotowych filtrów użytkownik może bez problemu osiągnąć szereg dość trudnych do uzyskania efektów, w tym Bluescreen (najczęściej stosowany w TV podczas prezentacji pogody) polegający na zamianie tła o jednolitym kolorze na dowolny obraz. Wśród wielu filtrów i gotowych efektów audio/wideo na uwagę zasługuje również funkcja spowalniania wyświetlanego obrazu. /dobreprogramy.pl/
Obrazek

Niestetyprogram nie jest już oficjalnie wspierany, ale ostatnia wersje możesz ściągnąć stąd: http://rapidshare.com/files/140892269/m ... 6.deb.html Jest to wersja demo, dodaje znak wodny do każdego filmu wymaga podania klucza do odblokowania.

Był i jest to najlepszy edytor wideo pod Linuksa.
ODPOWIEDZ