Internet tylko jako root - neostrada
Internet tylko jako root - neostrada
Witam serdecznie. Skonfigurowałem neostradę za pomocą pppd, wszystko dobrze działa i łączę się z neo, lecz po włączeniu przeglądarki gdy zaloguję się jako root i wystukam w konsolce np. firefox internet normalnie działa.
Próbowałem zmieniać ustawienia w system/administracja/użytkownicy i grupy lecz bezskutecznie.
Próbowałem zmieniać ustawienia w system/administracja/użytkownicy i grupy lecz bezskutecznie.
Sprawdź, czy "connect to wireless and ethernet networks" masz zaznaczony, albo
daje wynik podobny do:
Myślę że ten ostatni odpowiada za sieć.
Jeżeli otrzymasz inny wynik to prawdopodobnie"
rozwiąże twoje problemy. Nie wiem, ale możliwe, że dla neostrady jest inna nazwa, sprawdź jakie masz grupy, sprawdź co odpowiada za sieć i dodaj użytkownika wg wskazanego wzoru.
Pozdrawiam
sj65
Kod: Zaznacz cały
su -c "groups user"
dialout cdrom floppy audio video plugdev netdev
Jeżeli otrzymasz inny wynik to prawdopodobnie"
su -c "adduser user netdev"
Pozdrawiam
sj65
Nast, pokaż wynik polecenia
ls -l /etc/resolv.conf
Czy po słowie hasło wpisałeś hasło użytkownika root?
Jeżeli łączysz się za pomocą modemu to sprawdź i ewentualnie zaznacz w:
System => Administracja => Użytkownicy i grupy => User (wyrózniony po kliknięciu) => Właściwości => Uprawnienia użytkownika :"£ączy z internetem za pomocą modemu".
Pozdrawiam
sj65
Jeżeli łączysz się za pomocą modemu to sprawdź i ewentualnie zaznacz w:
System => Administracja => Użytkownicy i grupy => User (wyrózniony po kliknięciu) => Właściwości => Uprawnienia użytkownika :"£ączy z internetem za pomocą modemu".
Pozdrawiam
sj65
sagem fast 800 E4 http://www.rastageeks.org/ov51x-jpeg/in ... /Main_PageJaki to modem i czy korzystałeś z jakiegoś poradnika dostępnego na forum?
Nast, pokaż wynik polecenia
Kod:
ls -l /etc/resolv.conf
-rw------- 1 root root 53 lut 11 00:57 /etc/resolv.conf
takCzy po słowie hasło wpisałeś hasło użytkownika root?
Zrobilem to juz dawno...Jeżeli łączysz się za pomocą modemu to sprawdź i ewentualnie zaznacz w:
Jako root:
chmod 644 /etc/resolv.conf