A Windows w ogole widzi te karte? Moze jej tam po prostu nie ma
Instalacja sterowników do karty wifi Intel
Mam
Ale caly czas jest na "ON"
Jakieś HOW TO dla bardzo początkującego.
A Windowsa nie miałem zainstalowanego, więc nie wiem, ale mam płytke ze sterownikami. Ale nie ma tam do Linuksa.
Ale caly czas jest na "ON"
A możesz mi powiedzieć jak to zrobić?Utumno pisze:Coz ty masz za laptopy - karty WiMAX, EVDO to maksymalny wypas... Tylko ze sterownikami tez bedziesz mial duzy problem. Podtrzymuje: sprobuj samemu skompilowac 2.6.28.2, a kto wie czy nie 2.6.29-rc3.
A Windows w ogole widzi te karte? Moze jej tam po prostu nie ma![]()
Jakieś HOW TO dla bardzo początkującego.
A Windowsa nie miałem zainstalowanego, więc nie wiem, ale mam płytke ze sterownikami. Ale nie ma tam do Linuksa.
Co na taką sieciówkę Windows? Próbowałeś zapuścić:a po nim dopiero
Kod: Zaznacz cały
update-pciidsKod: Zaznacz cały
lspciKod: Zaznacz cały
update-pcidsKod: Zaznacz cały
debian:/home/damian# update-pciids
Downloaded daily snapshot dated 2009-01-30 14:17:35
lspciKod: Zaznacz cały
debian:/home/damian# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9600M GT (rev a1)
14:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
1a:00.0 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. SD/MMC Host Controller
1a:00.2 SD Host controller: JMicron Technologies, Inc. Standard SD Host Controller
1a:00.3 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. MS Host Controller
1a:00.4 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. xD Host Controller
Z tego wynika że jednak muszę sobie zrobić nowe jajko tak, czyli 2.6.29? Jeśli tak to może mi ktoś powiedzieć, jak?
Klik
A ja widzę że powykrywało Ci czytniki kart :-P. Jeśli nie Windows to spróbuj z jakimś LiveCD; Ubuntu, Backtrack. Mogę się mylić, ale jeśli jakiegoś, nawet nieznanego sprzętu nie ma w lspci, to znaczy że on nie istnieje. Dla pewności: puść jeszcze lshw z root'a. Jeśli i tam nie będzie sieciówki, to radziłbym udać się ze sprzętem do serwisu, zainstalować Windowsa i obadać albo pogrzebać w biosie.
debian:/home/damian# lshw
bash: lshw: command not foundKlik
Po pierwsze bym sie upewnil:
- 1) czy ta karta tam na pewno jest,
2) jak jest, to czy jest podlaczona do szyny PCI (moze byc tez do USB i to i ile wiem wyczerpuje mozliwosci),
3) czy masz rfkill na ON i czy masz ta karte wlaczona w BIOSie,
3) jak na pewno jest podlaczona do PCI i wlaczona, to na poczatku trzeba rozwiazac problem, dlaczego lspci jej nie widzi. Dopoki lspci nie bedzie jej widziec, zadne sterowniki nie pomoga.
Na kilka pytan moge juz odpowiedziec.
Brzmi mniej wiecej tak:
Jesli to cos z ta wlasnie karta to jestem w ciemnej prawda, bo do serwisu moge pojechac dopiero po 21 lutym... ehhh.
Na razie sprobuje to z tym Ubuntu, zobaczymy.
- Mysle ze raczej powinna byc skoro jest napisane w konfiguracji sprzetowej ze jest. Ale zaczynam miec watpliwosci.
- Tego nie wiem.
- Moj BIOS nie wiem czemu ale jest bardzo okrojony. Mam zakladki "Main", gdzie jest tylko do ustawienia zegarek i cos tam jeszcze nie do zmienienia oraz "BOOT" i EXIT

Brzmi mniej wiecej tak:
Failed: PCI allocation (i tu jakis adres wyglada mi na do jakies sprzetu, iles cyfer, przedzielone ":" )
Jesli to cos z ta wlasnie karta to jestem w ciemnej prawda, bo do serwisu moge pojechac dopiero po 21 lutym... ehhh.
Na razie sprobuje to z tym Ubuntu, zobaczymy.
warzych pisze:Failed: PCI allocation (i tu jakis adres wyglada mi na do jakies sprzetu, iles cyfer, przedzielone ":" )
Aha, to wiele wyjasnia. Masz ten sam problem co gosc tutaj
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=12648
tylko efekty sa inne. U niego sie nie bootuje w ogole, bo pewnie urzadzeniem PCI ktorego nie wykrylo jest cos niezbednego jak np. kontroler dysku, a u ciebie - w ten sam sposob nie widzi karty WiFi.
Mocna podejrzewam ze to dlatego, ze kernel nie obsluguje wlasciwie chipsetu twojej plyty glownej. Sprobuj ten Ubuntu 9.04.