Lenny nie zapami

Ogólne pytania dotyczące systemu
pioruns
Beginner

Lenny nie zapamiętuje ustawień klawiatury - GNOME, amd64

Post autor: pioruns »

Witam,
Zaobserwowałem ciekawą rzecz w Lennym na AMD64. GNOME nie zapamiętuje zestawu znaków, w wyniku czego po uruchomieniu systemu nie mam polskich ogonków, mimo, że mam tylko jeden układ klawiatury zainstalowany.
Zaraz po zalogowaniu się do Xów, po naciśnięciu ALT nie mam polskich znaków. ¯eby je przywrócić, muszę wejść w gnome-keyboard-properties (menu System/Preferencje/Klawiatura), dodać dowolny zestaw językowy, usunąć go, i przełączyć z powrotem na Poland, wtedy ogonki pod prawym ALTem już są.
Oto komunikaty, które mi wypluwa gnome-keyboard-properties (tu akurat nic ciekawego, tylko o themesie):
pioruns@debian:~$ gnome-keyboard-properties
/home/pioruns/.themes/tish-aquastyle/gtk-2.0/gtkrc:57: Clearlooks configuration option "sunkenmenu" is not supported and will be ignored.
/home/pioruns/.themes/tish-aquastyle/gtk-2.0/gtkrc:58: Clearlooks configuration option "menuitemstyle" is not supported and will be ignored.
/home/pioruns/.themes/tish-aquastyle/gtk-2.0/gtkrc:59: Clearlooks configuration option "listviewitemstyle" is not supported and will be ignored.
/home/pioruns/.themes/tish-aquastyle/gtk-2.0/gtkrc:60: Clearlooks configuration option "progressbarstyle" is not supported and will be ignored.
Wyskakuje okienko z błędem o treści po uruchomieniu jako root:
Nie można uruchomić menedżera ustawień - "gnome-settings-daemon".
Bez działającego menedżera ustawień GNOME pewne ustawienia mogą nie wejść w życie. Może to wskazywać na problem z Bonobo lub z działającym innym menedżerem ustawień (np. KDE), kolidującym z menedżerem GNOME.
A w terminalu wyświetla:
debian:/home/pioruns# gnome-keyboard-properties

(gnome-keyboard-properties:4608): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed.
Podejrzewam, że to błąd z gnome-settings-daemon może być problemem. Próba uruchomienia tego programu przez roota kończy się komunikatem:
debian:/home/pioruns# gnome-settings-daemon

** (gnome-settings-daemon:4700): WARNING **: Couldn't connect to session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.

** (gnome-settings-daemon:4700): WARNING **: Could not get a connection to the bus
Jakie logi mam wam przedstawić? Ktoś coś wie na temat i może pomóc? Jeśli da się to sztywno ustawić w jakimś pliku, to proszę o podpowiedź, ustawię odpowiedni zestaw znaków na sztywno i będę miał z głowy :)

Pozdrawiam
pioruns
kajttek

Post autor: kajttek »

Witam.

Potwierdzam mam identyczny problem. Zaistniał on od czasu próby zainstalowania sterowników Nvidii i grzebaniu z XOrg, wiec tam najprawdopodobniej leży przyczyna.

Zna ktoś rozwiazanie?

-> Pioruns, ja sobie na razie poradziłem robiąc skrót do właściwości klawiatury na pasku, ale za każdym włączeniem PC muszę ustawiać na nowo. Pozdrawiam
dzidzius80
Beginner

Post autor: dzidzius80 »

Witam, ja po doświadczeniach z 64sudio na bazie Debiana Etch 64 pozostałem przy 32 bitowym Debianku choć mam 64 bitową architekturę. Niestety nie wiem jak wam pomóc, ja po prostu wywaliłem system 64 i pozostawiłem 32 bo z tym pierwszym miałem same problemy nawet w wersji stable, a na 32 nie mam żadnych problemów nawet w wersji Sid :p

pozdrawiam
pioruns
Beginner

Post autor: pioruns »

Kajtek ja zrobiłem dokładnie to samo :) Mam kartę Nvidii, zainstalowane najnowsze sterowniki z Nvidii. W xorgu nie grzebałem, nic-a-nic.
kajttek

Post autor: kajttek »

Problem w tym, że ja mam 32 bitowy system.

Ja też próbowałem zainstalować sterowniki nvidii, ale mnie to nie wyszło i wtedy grzebałem coś z tym xorg. Myślę że to coś właśnie związane z grafiką i z x-org. Trzeba by to zgłosić developerom.

Wnerwia mnie że za każdym razem to trzeba robić....

[Dodano: 2009-01-31, 23:53]

Spróbowałem tego, bo totalnie przypadkiem natrafiłem. Zobaczę czy da rade przy ponownym uruchomieniu i dam znać.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=12305
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-02-01, 09:34 ]
Bingo, powyższy odnośnik zadziałał :D :D
Koniec męczarni.
Wystarczyło dodać 3 linijki to xorg.

Kod: Zaznacz cały

Option        "XkbRules"    "xorg"
    Option        "XkbModel"    "pc105"
    Option        "XkbLayout"    "pl" 
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-02-01, 09:34 ]