Witam serdecznie!
Zainstalowałem Debiana zgodnie z opisem na forum, wyszło super!
Mam wersję Etch 2.6.18-6-amd64.
Teraz aby lepiej dostosować swój system potrzeba mi internetu.
Jednak mam dostęp tylko przez radiówkę, mam kartę Atheros Communications, Inc. AR5005G 802.11abg NIC (rev 01).
Chciałem postąpić zgodnie z opisem dostępnym na forum http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6570 , jednak nie mam dostępu do repozytorium i nie wiem jak zainstalować teraz potrzebne pakiety. Normalnie utknąłem...
Pewnie da się pobrać pakiety na np. pendriva i zainstalować z linii poleceń, ale jakoś tego nie znalazłem. Wiem, że jest dużo dodatkowych menedżerów pakietów, a czy jest np. znane z innych dystrybucji zwykłe installpkg?
Pomóżcie proszę, bo mam tylko jeden komputer, radiówkę no i Windowsa + pendriva.
Instalacja AR5005G bez dost
-
- Senior Member
- Jeśli chcesz zainstalować madwifi - ściągnij na pendrive'a te pakiety, które są opisane w howto. Dalsza instalacja np. przez dpkg (zamiast apt-get/aptitude), bądź poprzez uruchomienie np. lokalnego repozytorium, albo poprzez gdebi bo zadba o zależności (jeśli masz je np. na płycie); przy okazji, właśnie ze względu na zależności ściągnij raczej madwifi, które jest dla Twojej wersji systemu.
Możesz oczywiście również spróbować zbudować ze źródeł. - Możesz też spróbować inaczej - ściągnąć nowszy kernel (np. z repo Lenny, albo Sid, albo Sidux) i zainstalować, a następnie spróbować skonfigurować kartę przez ath5k. Z 5005G powinno działać.
W istocie jest sporo, ale jeśli Ci chodzi o:lubicz pisze:Wiem, że jest dużo dodatkowych menedżerów pakietów, a czy jest np. znane z innych dystrybucji zwykłe installpkg?installpkg −]to nie spotkałem się z czymś takim. Na packages.debian.org - próba poszukiwania takiego pakietu nie daje efektu. Jeśli natomiast chodzi Ci o coś zbliżonego - to cóż, musi się ktoś bardziej obeznany z Slackiem wypowiedzieć.
Tak, mamy tutaj coś takiego jak installpkg. Co prawda nie jest taki jak na Slacku, tzn nie wchodzisz w katalog z paczkami i installpkg, wybierasz i sajonara. dpkg -i działa podobnie, to znaczy instaluje pojedyncze pakiety (domyślnie z zależnościami), ale nie jest graficzny, znowu aptitude jest graficzny, ale zajmuje się on instalacją pakietów z repozytorium (czy tylko i wyłącznie- nie wiem, ale chyba tak). Graficzny w sensie ncurses oczywiście.
Dziękuję za pomoc! Jakoś dałem sobie rade, znalazłem stary router. Debiana z routerem połączyłem kablem, router z laptopem kablem usb (+sterowniki do niego) i potem sieciówką z laptopa dobiłem do AP. Oczywiście ,,Vista user friendly... szlaki i fixy'' maksy się sypały! Długa droga ale działa.
@Utumno
No masz rację... stary jestem i konserwatyzm się objawił w Etchu. Tylko gdzie znaleźć dokładne informacje na temat tego kiedy co i jak nowego wychodzi? Bo skoro mam goły system to nie jest dla mnie problemem postawienie nowego Lennego od tak.
----
Już wszystko znalazłem, normalnie popatrzyłem na daty dodania plików na serwerach z ISO. Teraz instaluje dzisiejszego Lennego. Zamiast pobierać ponad 550MB aktualizacji wolałem pobrać nowe ISO.
Pozdrówka!
@Utumno
No masz rację... stary jestem i konserwatyzm się objawił w Etchu. Tylko gdzie znaleźć dokładne informacje na temat tego kiedy co i jak nowego wychodzi? Bo skoro mam goły system to nie jest dla mnie problemem postawienie nowego Lennego od tak.
----
Już wszystko znalazłem, normalnie popatrzyłem na daty dodania plików na serwerach z ISO. Teraz instaluje dzisiejszego Lennego. Zamiast pobierać ponad 550MB aktualizacji wolałem pobrać nowe ISO.
Pozdrówka!