7PGXW pisze:Czytałem tamten temat, ale nie ma tam nic na temat uprawnień.
Bo i uprawnienia nie mają nic do rzeczy w przypadku klonowania.
7PGXW pisze: przy uruchamianiu wywala mi informację, że nie ma dostępu do /tmp etc.
W jaki sposób (dokładnie) klonowałeś i przywracałeś obraz systemu? Robiłeś to zgodnie z poradnikiem? Co masz na myśli pisząc o "braku dostępu przy uruchamianiu"?
7PGXW pisze:
W jaki sposób (dokładnie) klonowałeś i przywracałeś obraz systemu? Robiłeś to zgodnie z poradnikiem? Co masz na myśli pisząc o "braku dostępu przy uruchamianiu"?
Od razu wziąłem dd if=/dev/sda2 of=/home/user/obraz.img.
Akkon pisze:Co masz na myśli pisząc o "braku dostępu przy uruchamianiu"?
Informację o braku dostępu do katalogu /tmp.
Jak klonowałem drugi raz, ale zamiast z konta root, przez sudo, to działa.
Czy jest możliwość że snapshot pod Debianem działa w następujący sposób:
- uruchamiamy komendę do wykonania zrzutu danych,
- zgodnie z konfiguracją program robi migawki zaznaczonych plików ale ich nie kopiuje tylko zaznacza, że zaznaczone pliki/katalogi mają wykonany zrzut i jeśli system lub użytkownik zmieni taki plik to system nie zmienia jego treści ale tworzy zupełnie nowy plik, stary plik pozostaje ale nie ma już do niego dostępu z poziomu systemu/użytkownika itp. ale jest do niego dostęp z poziomu programu snapshot.
Tzn jeśli mam 10GB danych robię ich zrzut to program nie kopiuje tych 10GB danych tylko listuje do nich dostęp na wzór jakiegoś skryptu lub loga, a później jak coś zmienię w tych plikach to dopiero system zapisuje ten plik jeszcze raz odczytując obecną zawartość, dodając nową i zapisując na dysk w 2 miejscu.