Witam,
Poznałem już trochę C++, pisze mi się w nim całkiem swobodnie, zastanawiam się jednak za co się teraz wziąć. Ogólnie nie zależy mi na pisaniu interfejsów czy innych takich śmieciach - poznałem trochę ncurses i starczy; myślę o czymś bardziej technicznym - może coś specyficznego dla Linuksa, może boost, może jakaś biblioteka sieciowa (błagam, tylko nie sockety)? Szukam czegoś praktycznego, nie chcę w kółko wałkować teorii z symfonii. Znam teorię klas, jednak nie były mi jeszcze do niczego potrzebne - z perspektywy czasu widzę, że gdy coś nagle staje się potrzebne, przechodzi ze strefy teorii do strefy praktyki - tak miałem np. ze strukturami i wskaźnikami.
Pozdrawiam, i proszę o ukierunkowanie : )
C++ - podstawy, i co dalej?
Czas sie wziasc za matematyke, bo na symfonii daleko nie zajedziesz (tez czytalem ja przed studiami) :P A jak ci sie bardzo nudzi w wieku 18 lat, to mozesz zaczac realizowac plan studiow (http://wazniak.mimuw.edu.pl), bedziesz mial potem wiecej czasu na imprezy (ewentualnie dalszy rozwoj, co kto lubi) 

Jak dla mnie możesz pisać MI jak mam się zabrać za Kdevelop, bo jak nie spełnię swojego marzenia to życie straci swój smak i nie będzie sensu wchodzić na antybl0ga xD.(...)pisania czegoś użytecznego
A tak na poważnie: rozumiem że czujesz w sobie potencjał i nie wiesz jak go spożytkować. Moim zdaniem najlepiej będzie, jeśli zabierzesz się za analizę istniejących projektów. Na przykład taki ksnapshot: dostań się do źródeł i spróbuj go jakoś zmodyfikować, np dorzuć wyzwalanie 'przez print screen' itp, a kiedy znudzisz się już tym napisz własnego ksnapshot'a- od zera.
Cóż ja bym Ci polecił kurs Allegro/Irrlicht/OpenGL jeżeli chodzi o grafikę. Polecam na portalu ddt.pl są wszystkie trzy. Podałem je w kolejności względem poziomu zaawansowania programisty z tym, że kurs Irrlichta jest w budowie.
Jakbyś chciał bawić się w obsługę sieci to może GNet? Fajna dokumentacja, połączenia UDP, TCP, Multicast TCP, obsługa IPv6 i parę innych.
Tyle, że w Windowsie są problemy bo w paczce nie ma libów - w Linuksie ściągnij z repozytorium.
Z kolei jeżeli chodzi o obsługę www to pewnie libCurl będzie dobrym rozwiązaniem choć dokumentacja podobno jest słaba.
Hmmm... co by tu jeszcze napisać.
Aha STLa znasz?
Jakbyś chciał bawić się w obsługę sieci to może GNet? Fajna dokumentacja, połączenia UDP, TCP, Multicast TCP, obsługa IPv6 i parę innych.
Tyle, że w Windowsie są problemy bo w paczce nie ma libów - w Linuksie ściągnij z repozytorium.
Z kolei jeżeli chodzi o obsługę www to pewnie libCurl będzie dobrym rozwiązaniem choć dokumentacja podobno jest słaba.
Hmmm... co by tu jeszcze napisać.
Aha STLa znasz?
Z STLem jest właśnie taka historia, że przeżywam kryzys "tłuczenia teorii dla której nie widzę zastosowania", konieczność użycia tego w praktyce wymusiłaby nauczenie się w końcu tych vectorów m.in.
Z tego co widzę niestety większość z tego co podałeś jest w C, a przy takiej sieci np aż prosiłoby się o skorzystanie z uroku klas ; )
A grafika nie ciągnie mnie kompletnie.
Taki ze mnie niewygodny uczeń ; )
Z tego co widzę niestety większość z tego co podałeś jest w C, a przy takiej sieci np aż prosiłoby się o skorzystanie z uroku klas ; )
A grafika nie ciągnie mnie kompletnie.
Taki ze mnie niewygodny uczeń ; )
To może coś z połączeniami do bazy Cię zainteresuje? Mysql++ czy coś takiego było.
Do sieci to swego czasu choć krótko uczyłem się SocketW (łatwe dosyć), ale zrezygnowałem bo wolę UDP niż TCP i GNet ogólnie bardziej mi się spodobał.
Co do obsługi sieci to Ci mogę trochę powymieniać:
Do sieci to swego czasu choć krótko uczyłem się SocketW (łatwe dosyć), ale zrezygnowałem bo wolę UDP niż TCP i GNet ogólnie bardziej mi się spodobał.
Co do obsługi sieci to Ci mogę trochę powymieniać:
- -SocketW
-GNet
-HawkNL
-SDL Net
-winsock
-RakNet