£atwa konfiguracja PPPoe w Debianie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
unoyer

£atwa konfiguracja PPPoe w Debianie

Post autor: unoyer »

Witam jestem nowym użytkownikiem Waszego forum. Napisałem mały artykuł, jeśli jest coś wart to podepnijcie, a jak nie to usuńcie. Pozdrawiam

Debian w przeciwieństwie do Ubuntu nie zawiera od razu po instalacji pakietów potrzebnych do skonfigurowania pppoe. Opiszę tutaj jak zainstalować potrzebne pakiety i skonfigurować pppoe zakładając, że na komputerze z Debianem nie masz połączenia z internetem (nie ściągniesz pakietów z repozytorium). Artykuł przedstawi jak to zrobić najszybciej i najprościej, jeśli chcesz dokładnie zastanowić się nad każdą opcją pppoeconf to ten artykuł nie jest dla Ciebie.

Potrzebne nam będą pakiety:

Kod: Zaznacz cały

libpcap0.8
ppp
pppoe
modconf
pppoeconf
Znajdujemy je i pobieramy, najłatwiej z mojego chomika gdzie ściągniesz archiwum zip z potrzebnymi pakietami i krótką instrukcją. Tylko wrzucić na pendriva i mamy wszystko co jest potrzebne.

Paczka ze wszystkim co potrzebne dla debiana lenny i386

Rozpakowujemy i kopiujemy zawartość do katalogu domowego. Następnie (zakładam tu, że skorzystałeś z mojej paczki; jeśli sam szukałeś aktualnych pakietów nazwy mogą się trochę różnić, ze względu na nowsze wersje, ale instalacja wygląda tak samo).

Jako root wydajemy kolejno polecenia:

dpkg -i libpcap0.8_0.9.8-5_i386.deb
dpkg -i ppp_2.4.4rel-10_i386.deb
dpkg -i pppoe_3.8-3_i386.deb
dpkg -i modconf_0.3.9_all.deb
dpkg -i pppoeconf_1.18_all.deb
pppoeconf
Jak wszystko poszło jak należy powinieneś teraz zobaczyć konfigurator pppoeconf. Teraz wystarczy wciskać klawisz enter dopóki nie będzie trzeba wpisać nazwy użytkownika i hasła, potem dalej enter enter, enter aż do zamknięcia konfiguratora. Potem zamykamy konsolę odpalamy przeglądarkę i wszystko powinno działać.

Artykuł skopiowałem z mojego bloga
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Standardowy instalator Lennego wspomaga PPPoE, tylko go trzeba uruchomic z jakas tam opcja, zapomnialem jaka...

[Dodano: 2008-12-08, 01:01]

O, prosze bardzo, >tu mamy odpowiedz.
Trzeba go uruchomic z:

installgui modules=ppp-udeb
ODPOWIEDZ