Witam!
Planuje zbudować nietypowy serwer http oparty o najnowsze rozwiązania. Instalacja części oprogramowania z paczek .deb nie wchodzi w grę ponieważ większość nie jest dostępna w wersjach które potrzebuje. Dodatkowo aby serwer był bardzo wydajny planuję skompilować te pakiety ze źródeł skoro i tak nie ma ich oficjalnie udostępnionych w repozytoriach (nawet eksperymentalnych i sid). Zainstalowałem build-essential żeby móc kompilować pakiety źródłowe. Ale niestety wydaje mi się, że znowu pojawił się problem bo pakiet build-essential może zawierać zbyt stary kompilator C (nie wiem czy się nie mylę). W każdym razie w czasie konfiguracji pakietu pojawia się błąd kompilatora C.
Czy ktoś miał podobne problemy i czy w takiej sytuacji kiedy zależy nam na bardzo wydajnym i nowoczesnym serwerze nie lepiej wybrać inną dystrybucję? Np. Archa lub Gentoo?
Pozdrawiam
Problem przestarza
Jeśli na prawdę zależy Ci na takich manewrach, to lepiej olej w ogóle paczki, ściągnij sobie kolekcję gcc (najnowsza stabilna wersja 4.3.2), a programy które chcesz postawić u siebie kompiluj nie ze źródłowych paczek (deb-src), a ściągaj tarball'e ze stron domowych projektów.
Oczywiście zacznij od kompilacji binutils, potem gcc (binutilsy ok 15 min, gcc leci mi od 4
Oczywiście zacznij od kompilacji binutils, potem gcc (binutilsy ok 15 min, gcc leci mi od 4
Właśnie na wirtualnej maszynie instaluje Archa, już trochę o nim poczytałem więc instalacje i konfiguracja przebiegają raczej bezproblemowo. Ogólnie system wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o nowoczesne zastosowania. Nie mówię że w Debianie nie da się zrobić tego samego z zachowaniem stabilności Etch ale jest to jak dla mnie sporym problemem i ze względu na czas może być trudne do wykonania. Jest jeszcze jeden problem z tą kompilacją gcc i innego potrzebnego oprogramowania. Skoro piszesz że trwa to aż tak długo to w moim przypadku to raczej odpada bo być może taką samą konfigurację systemu będę musiał wdrożyć na kilku różnych sprzętowo serwerach.
Ghost raczej nie wchodzi w grę bo instalowanie z ghosta na zdalnych serwerach chyba jest bardzo utrudnione. Już nie mówie o architektórze która może być różna więc taki system może nawet nie wystartować. Odnośnie tego co piszesz zastanawiam się czy w twoim przypadku nie lepszym rozwiązaniem jest zrobienie własnej dystrybucji z LFS (Linux From Scratch)? Sam zastanawiałem się nad LFS dlatego że pewnie zbudowanie od podstaw własnej dystrybucji daje dużo satysfakcji i sporo uczy ale w tej chwili aż tak drastycznych rozwiązań nie potrzebuję 

Oszukujesz sie: system skompilowany samemu od A do Z, dokladnie pod dany procesor itp itd, jest minimalnie szybszy od generycznego. Niezauwazalnie. Wbrew fantazji gentoo'wcow tak wlasnie jest.
Nie oplaca sie.
***************************************************************************************
Nie oplaca sie.
***************************************************************************************
To zdanie pokazuje, ze nie masz za duzego pojecia w co sie pakujesz i najprawdopodobniej napytasz sobie biedy.Ale niestety wydaje mi się, że znowu pojawił się problem bo pakiet build-essential może zawierać zbyt stary kompilator C (nie wiem czy się nie mylę). W każdym razie w czasie konfiguracji pakietu pojawia się błąd kompilatora C.
Dobrze. Nie wiem czy nie mam pojęcia czy też je mam. Fakt jest taki, że dzisiaj zainstalowałem na wirtualnej maszynie Archa. Instalowałem ten system po raz pierwszy w życiu i zrobiłem na nim w 5 minut to z czym na Debianie męczę się od 2 dni. Do tego dochodzi jeszcze szybkość działania i lekkość Archa. Oczywiście wiele osób może marudzić, że system ten nie ma tak długiej tradycji jak Debian ale moim zdaniem w wielu zastosowaniach wyprzedza on Debiana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam