Proces nagrywania jest uruchamiany przez crona.
Serwer jest włączany w razie potrzeby (zazwyczaj w tych samych godzinach) każdego dnia w celu wykonania backupu danych z kilku stanowisk z Windows XP.
Po zakończeniu kopiowania serwer jest wyłączany przez pracownika przyciskiem.
Chciałbym zapobiec takiej sytuacji gdy pracownik naciska przycisk w momencie gdy informacje są nagrywane na płytę. Czy jest możliwość aby podczas procesu nagrywania był odtwarzany dźwięk z wbudowanego głośniczka. Przeglądałem man growisofs ale nic takiego nie znalazłem.
Nie lepiej ustawić, że jak się nagra to niech wysunie tackę?
Jak gość zobaczy, że tacka schowana to nie wyłączy.
Jak nagrywarka nagrywa to mruga LED'em - to też jakiś znak :mrgreen:
markossx nie wiesz co się w biurze potrafi dziać... Tak jak wcześniej wspomniałem komputer miał być wyłączany przez pracownika naciśnięciem przycisku power, po którym po kilku minutach następowało wyłączenie. Pewnego razu jedna z osób zakomunikowała mi, że komputer wyłącza się szybciej jak się przycisk wciśnie i potrzyma kilka sekund.
Po tym przyszło mi na myśl żeby obudowę pod 220 podłączyć.
adnix, wynika z tego co napisałeś, że komputer nie jest fizycznie odłączany od sieci. Możesz proces nagrywania połączyć z opcją automatycznego wyłączenia systemu i pracownik nie będzie potrzebny.
Można też pracownika zmotywować ¬le nagrana płytka lub wyłączenie komputera przed jej nagraniem brak premii.
Jest fizycznie odłączany od sieci poprzez późniejsze wyłączenie listwy ale jak raz w tygodniu komputer sam się wyłączy to nic się nie stanie.
Z drugiej strony to jak na końcu powyższego skryptu umieszczę shutdown -h now to skrypt będzie musiał być wykonywany z prawami roota, a tego chciałbym uniknąć.
Zawsze można tak namieszać w skryptach żeby tu i ówdzie wrzucić jakieś maleńkie sudo, ew pozmieniać uprawnienia. Albo danego użyszkodnika dołączyć do odpowiedniej grupy.