Mam problem ponieważ już od długiego czasu potrzebuję 2 bibliotek. Niestety nie ma jej w repo ( są, ale w starej wersji) a ja potrzebuję nowszej. Wiem, że pod inne wersje systemu są dostępne nowsze wersje. Aha ja mam Etch.
Komunikat, jak chcę zainstalować jeden z programów używającej nowszej wersji:
assaultcube zależy od libc6 (>= 2.4); jednakże:
Wersją libc6 w systemie jest 2.3.6.ds1-13etch7.
assaultcube zależy od zlib1g (>= 1:1.2.3.3.dfsg-1); jednakże:
Wersją zlib1g w systemie jest 1:1.2.3-13.
Znacie jakiś sposób, aby owe biblioteki zainstalować?
/edit1:
Przepraszam za temat w złej kategorii. Moderatora proszę o przeniesienie tematu
na pewno będzie krzyczał o inne zależne pakiety, jeśli tak będzie to wyszukaj je na stronie packages.debian.org, skopiuj wszystkie do jednego katalogu i zainstaluj poleceniem:
Możesz ściągnąć pakiet, rozpakować go ręcznie do ~/użytkownik, a potem kopiować pliki do /usr/lib.
Tyle jeśli chodzi Ci by mieć bibliotekę.
Jeśli potrzebujesz zadowolić zależności, po prostu użyj opcji --ignore-dependencies przy instalowaniu assaultcube.
Powyższe metody są całkowicie niebezpieczne, choć mnie dzięki temu chodzi unreal (ale nie obeszło się bez potężnego crasha po drodze).
Najbezpieczniej faktycznie zaktualizować dystrybucję. Jeśli spróbujesz instalacji nowszego libc6, bądź pewien że lekko 20% pakietów pójdzie co najmniej do aktualizacji.
Próbowałem sposobem lis6502, zainstalowało poprawnie, ale nie działa. Może później jak będę miał więcej czasu to przetestuję sposób jaki podał ruun, ale czekam aż pojawi się do aktualizacji.