[+] AMD Sempron 3000+
[+] AMD Sempron 3000+
Witam wszystkim. jestem świeży na tym forum. trochę poczytałem ale nie doszukałem się odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. A dotyczy ono wersji Debiana którą powinienem ściągnąć by była ona kompatybilna z moim procesorem i ogólnie z całym sprzętem. Moja konfiguracja sprzętowa jest następująca:
Procesor: AMD Sempron 3000+ (64-bitowy)
Płyta główna: MSI K7 K8N Neo-V v2.0
Pamięć RAM: Good-RAM 512MB PC400
Grafika: GeForce II 64MB
Dysk: SAMSUNG 80GB
Nagrywarka DVD: Lite-on
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Procesor: AMD Sempron 3000+ (64-bitowy)
Płyta główna: MSI K7 K8N Neo-V v2.0
Pamięć RAM: Good-RAM 512MB PC400
Grafika: GeForce II 64MB
Dysk: SAMSUNG 80GB
Nagrywarka DVD: Lite-on
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Wg mnie Etch, będzie dobrym rozwiązaniem. Ty zdecyduj, czy 64, czy 32 bitowy. Sarge, czyli już powoli odchodzącym stable wogóle się nie interesuj i nie marnuj czasu na ściąganie go i problemy z nim. Ja mam 32-bitowy procesor i nie wiem, jaki system powinieneś wybrać, czy 64, czy 32-bitowy. Etch ma obie wersje dostępne do pobrania. Na pewno jeszcze ktoś kto ma w 64-bitowych procesorach i systemach doświadczenie, jeszcze się w tym wątku wypowie.
[quote="velmafia"]Debian pod architekturę x86_64 dopiero od Etcha jest wspierany i w związku z tym że wsparcie jeszcze nie "ruszyło pełną parą" to może powodować problemy, nie poważne, ale jednak, dlatego ja polecił bym architekturę i386, ale decyzja należy do Ciebie ]
Ale probowałeś pod amd64? Jeżeli tak to kiedy? IMHO, można już pobrać tą wersję, a z tego co się dowiedziałem to są problemy z pojedynczymi aplikacjami.
Ale probowałeś pod amd64? Jeżeli tak to kiedy? IMHO, można już pobrać tą wersję, a z tego co się dowiedziałem to są problemy z pojedynczymi aplikacjami.
Kaka', nie próbowałem, ale jakieś 3 tygodnie temu się dowiadywałem bo miałem zamiar zainstalować Debiana pod x86_64, ale uzyskałem odpowiedz że mimo wszystko na razie lepiej żebym używał i386.
Tak problemy są z pojedynczymi aplikacjami, bo sam system działa dobrze.
Sam w najbliższym czasie chcę zainstalować Debiana pod architekturę x86_64 na osobnej partycji i zdać relację
aloha
Tak problemy są z pojedynczymi aplikacjami, bo sam system działa dobrze.
Sam w najbliższym czasie chcę zainstalować Debiana pod architekturę x86_64 na osobnej partycji i zdać relację

aloha
No właśnie te problemy mnie odstraszają bo trochę już spędziłem na Linuksie ale chyba za mało by próbować samodzielnej walki z problemami. Próbowałem Fedory Core 6 pod architekturę x86_64 ale niestety środowisko graficzne nie chciało się ładować i zrezygnowałem bo nie mam zbytnio czasu żeby nad tym siedzieć. Ubuntu 6.06 nie wytrzymało również. W sumie to nie wiem jak to sie działo. Obecny sprzęt mam od jakiegoś tygodnia i to ogólnie moja pierwsza przygoda z 64-bitowym procesorem. Ciekawostką jest to że na początku miałem kość RAM o takich samych parametrach nieznanego producenta i Ubuntu działało bez problemu. Potem wymieniłem Ram na Good-RAM i Ubuntu zdechło, wiesza się podczas instalacji. Postanowiłem spróbować czegoś innego. O Debianie słyszałem dużo dobrego więc postanowiłem go wypróbować. ¦ciągam wersje AMD64. Jeśli wszystko będzie ok zostawię ją. Jeśli nie spróbuje i386. A może mój problem leży nie w Linuksie a sprzęcie? Chodź ma niewiele ponad tydzień. Pozdrawiam
cwd, powiem tak: z systemem nie będziesz miał problemów, bo system na tej architekturze działa dobrze. Jednak możesz mieć problemy z dodatkowym oprogramowaniem (flash, itp), tak więc instalując Debiana x68_64 system będzie chodził dobrze, ale niektóre dodatki już niekoniecznie.
Jeśli jednak napotkasz jakieś problemy z Debianem 64 bitowym to zainstaluj Debiana o architekturze i386.
aloha
Jeśli jednak napotkasz jakieś problemy z Debianem 64 bitowym to zainstaluj Debiana o architekturze i386.
Dziwne, ja jak korzystałem z FC 4 i FC 5 na architekturze x86_64 to nie miałem żadnych problemów, (poza: javą i flashem).cwd pisze:Próbowałem Fedory Core 6 pod architekturę x86_64 ale niestety
aloha