Brak polskich znaków na stronie www - serwer apache

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
HakerKR

Brak polskich znaków na stronie www - serwer apache

Post autor: HakerKR »

Cześć wszystkim,

Mam następujący problem.

Stworzyłem serwis www który siłą rzeczy zawiera polskie znaki ś,ć,ó itd.

Kod html/php napisany został w notepadzie pod Windows.

Następnie został skopiowany na serwer Linuksa z apachem i okazało się że na stronie nie wyświetlają się polskie znaki, a jedynie krzaki.

Próba zmiany za pomocą vima plików html - zamiast krzaków wpisanie polskich znaków (są w systemie bo można je napisać z Altem) kończy się komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

E37: No write since last change (add ! to override)
E162: No write since last change for buffer "plik.php"
lub

Conversion Error
O co chodzi?

Pozdr.

PS: A potem się ludy dziwią czego tak mało ludzi chce używać Linuksów jak głupiego pliku tekstowego nie można zapisać i takie problemy, że trzeba przy tym manuala czytać czy na forum pisać. Ciekawe czy któraś wersja Linuksa w końcu zacznie działać sprawnie jak Windowsy w takich podstawowych rzeczach.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

HakerKR pisze:PS: A potem się ludy dziwią czego tak mało ludzi chce używać Linuksów jak głupiego pliku tekstowego nie można zapisać i takie problemy, że trzeba przy tym manuala czytać czy na forum pisać. Ciekawe czy któraś wersja Linuksa w końcu zacznie działać sprawnie jak Windowsy w takich podstawowych rzeczach.
Zastanawiam się czy warto tracić czas na konwersację z użytkownikami, którzy na dzień dobry mają postawę roszczeniową do użytkowników i twórców otwartego oprogramowania. Jak posiadasz licencję to napisz do producenta oprogramowania, które nie spełnia żadnych norm i uważa się za jedyne i słuszne.

Może zainstaluj sobie wszędzie Windowsy to nie będziesz musiał czytać manuali ani pisać na forum. Pomoc techniczna jest na jedno skinienie zwykłego użytkownika.
Rozwiązanie jest na forum. Trudno nie dysponujemy telefonem pomocy technicznej.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

HakerKR pisze: Kod html/php napisany został w notepadzie pod Windows.

Następnie został skopiowany na serwer Linuksa z apachem i okazało się że na stronie nie wyświetlają się polskie znaki, a jedynie krzaki.
Jak poczytasz o podstawach html i kodowaniach znaków, dowiesz się dlaczego. Ale to zdecydowanie nie ten dział i raczej nie to forum.
HakerKR pisze:O co chodzi?
Niestety vima też nie umiesz używać. Na przyszłość polecam nano, czy też mcedit, są strawniejsze dla zielonych.
HakerKR pisze:PS: A potem się ludy dziwią czego tak mało ludzi chce używać Linuksów jak głupiego pliku tekstowego nie można zapisać i takie problemy, że trzeba przy tym manuala czytać czy na forum pisać. Ciekawe czy któraś wersja Linuksa w końcu zacznie działać sprawnie jak Windowsy w takich podstawowych rzeczach.
Jest takie przysłowie: złej tanecznicy... ;-)
HakerKR

Kurcze ale się czepiacie. To była dygresja na temat. Bo niestety wiele osób po takiej sytuacji rzuciło by w kąt Linuksem i poszło do Windows - normalnie pojmującemu człowiekowi chyba nie powinno być to trudno zrozumieć - nie każdy to Linux ekspert.

Ja nie mam przeciwwskazań co do systemów, ale koledzy jak widać tak.
Podejrzewam że tzw. wyznawcy jedynie słusznego Linuksa?

HTMLa znam i wiem że chodzi o kwestie kodowania znaków.

Natomiast pytanie dotyczyło kwestii tego, że jak kopiuję pliki stworzone pod Windows w notatniku do Linuksa i próbuję je wyedytować pod vimem to wyrzuca komunikaty na które niestety w manie odpowiedzi nie znalazłem i które moim zdaniem są trochę dziwne.

Jaki niby problem powinien mieć każdy edytor z zapisaniem otwartego pliku tekstowego?

PS: problem rozwiązałem sam.
Wpierw otworzyłem plik w vimie i wywaliłem z niego wszystkie krzaki po czym zapisałem, a następnie otworzyłem jeszcze raz i dopisałem już polskie znaki.

Może rozwiązanie nie za bardzo ekonomiczne ale zadziałało.

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi na kluczowy temat.

Pozdr.
genobis
Beginner

HakerKR pisze:Kurcze ale się czepiacie. To była dygresja na temat. Bo niestety wiele osób po takiej sytuacji rzuciło by w kąt linuxem i poszło do Windy - normalnie pojmującemu człowiekowi chyba nie powinno być to trudno zrozumieć - nie każdy to linux expert.
Serio na temat? Bo widzisz, żaden z Twoich problemów nie był związany z linuksem jako takim. Problemy z kodowaniem miałbyś niezależnie od tego, na czym byś swojej strony nie postawił, a vim jest jednym z wieeelu edytorów dostępnych dla linuksa. Napisałem Ci przecież, jakich programów możesz użyć zamiast niego.
Ja nie mam przeciwskazań co do systemów, ale koledzy jak widać tak.
Podejrzewam że tzw. wyznawcy jedynie słusznego Linuxa ?]
Ja przecież nic nie pisałem na temat Windows. Ba, mam własne 4 licencje na Windows, po jednej na komputer, choć prawie ich nie używam ;-) A fnmirk na tymże forum potrafi bronić godności systemu z Redmont z zapamiętaniem godnym rozjuszonego berserkera ;-) To Ty masz uprzedzenia do systemów, nie my.
HakerKR pisze:Natomiast pytanie dotyczyło kwestii tego, że jak kopiuję pliki stworzone pod windows w notatniku do linuxa i próbuję je wyedytować pod vim'em to wyrzuca komunikaty na które niestety w manie odpowiedzi nie znalazłem i które moim zdaniem są trochę dziwne.
Jak byś poczytał instrukcje vima, to byś zobaczył, jaki to fajny program. Ale nawet tego nikt Ci nie kazał zrobić, natomiast podałem Ci dwa inne, łatwe w obsłudze programy, których mógłbyś użyć do zrobienia tego, co chciałeś.

Jednak tak naprawdę to sprawa była do rozwiązania z poziomu Windows, należało zapisać plik z sensownym kodowaniem i zadeklarować je w meta, a nie poprawiać na serwerze.
Jaki niby problem powinien mieć kazdy edytor z zapisaniem otwartego pliku tekstowego ???
vim nie ma z tym problemu ]Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi na kluczowy temat.
Proszę, polecamy się na przyszłość :mrgreen:
HakerKR

Wszystko fajnie. Tylko cały czas kwestia VIM'a
Chodziło o to czemu nie mógł zapisać pliku i wyrzucał te komendy ?

Na windows miałem notepada i nie miałem możliwości zapisać w innym kodowaniu.
fnmirk
Senior Member

HakerKR pisze:nie każdy to Linux ekspert.
Nikt się za takiego nie uważa. Dużo posiadam jeszcze zaległości w temacie poznawanie Linuksa. I nikt się nie czepia. Tylko mnie trochę ubawiłeś jednym i drugim tekstem.

Napisałeś, że znasz htmla i wiesz o kwestii kodowania polskich znaków. I jest tu pewna sprzeczność. A rozwiązanie nasuwa się samo. Wystarczy sprawdzić jakiej strony kodowej używasz do pisania kodu źródłowego stron i jaka jest strona kodowa używana na serwerze. Porównać i masz rozwiązanie.
Doszedłeś sam trochę okrężną drogą i wiesz teraz, że aby pisać kod html pod Windows należy skorzystać z dodatkowych ustawień Notepada. Musi on zapisywać pliki w innej stronie kodowej niż ta dostępna w Windows.

Na przyszłość przejrzyj tematy dostępne na forum:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7771
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8471

Jest tego sporo :-o

Edit:
genobis pisze:A fnmirk na tymże forum potrafi bronić godności systemu z Redmont z zapamiętaniem godnym rozjuszonego berserkera
Przesadzasz ;-) Bronię szacunku do ludzi tworzących i używających różne systemy, a nie same systemy.
genobis
Beginner

HakerKR pisze:Na windows miałem notepada i nie miałem możliwości zapisać w innym kodowaniu.
Notepad obsługuje utf-8. Tak czy inaczej: http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Edytory

Co vima, to po prostu mi się nie chce zgadywać co w nim robiłeś, ani tłumaczyć, jak go obsługiwać...
fnmirk pisze:
genobis pisze: A fnmirk na tymże forum potrafi bronić godności systemu z Redmont z zapamiętaniem godnym rozjuszonego berserkera
Przesadzasz ]
Wiem, wiem ;-) To tak dla dodania dramatyzmu :-P
HakerKR

genobis pisze:
HakerKR pisze:Na windows miałem notepada i nie miałem możliwości zapisać w innym kodowaniu.
Notepad obsługuje utf-8. Tak czy inaczej: http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Edytory

Co vima, to po prostu mi się nie chce zgadywać co w nim robiłeś, ani tłumaczyć, jak go obsługiwać...
Wiem, wiem ]

Super fajnie. Tylko właśnie robiłem tak, że otwierałem pliki html w notepadzie, dodawałem kilka linii i zapisywałem. UTF-8 był ustawiony domyślnie dla nich.

Potem kopiowałem ten plik pod Linuksa i otwierałem w vimie i jako ze były krzaki to je poprawiałem na polskie z ogonkami.

Po czym starałem się zapisać plik plik ":wq" i wywalało te komunikaty, które podałem wcześniej. I pytanie było właśnie o to.

Więc nie kombinuj tekstami patrzącymi z góry w stylu "po prostu mi się nie chce zgadywać co w nim robiłeś, ani tłumaczyć, jak go obsługiwać..." bo napisałem dość jasno co robiłem i nic poza tym. Vima znam na tyle na ile mi potrzeba. Czytałem dokumentację, ale opisu komunikatów nie znalazłem, więc pytam na forum.

Nie staraj się więc być bardziej cwany i nie zapodawaj linków to obsługi notepada bo to śmieszne i nie na temat.

Skoro ty znasz VIMa super, a ja nie mam o nim pojęcia wg. ciebie, to proszę bardzo odpowiedz na zadane pytanie. Czyli co oznaczają komunikaty w takiej sytuacji:

E37: No write since last change (add ! to override)
E162: No write since last change for buffer "plik.php"
A jak nie znasz odpowiedzi to się nie wysilaj na górnolotne żarty podsumowane stwierdzeniem, że ci się "nie chce" bo ci nie wychodzą i są trochę żenujące w takim kontekście.

Pytanie nie było o notepada, czy znam htmla, kodowanie itp., a na tym się większość skupiła bo najłatwiej sobie postów ponabijać i z kolegami pogadać. Pytanie było o znaczenie komunikatów.

To tak jakby ktoś się pytał ciebie o jakaś kwestię, a ty jako znawca byś mu odpowiadał w stylu "pytanie banalne, ale coś porobiłeś sam, odpowiedź znam ale mi się nie chce jej szukać czy przypominać i w ogóle to poczytaj sobie mana bo mi się nic nie chce".

A jak chcesz robić sobie towarzystwo wzajemnej adoracji z kolegami to umówcie się gdzieś razem. Pogracie sobie do kotleta, pościskacie się i będzie git.
fnmirk
Senior Member

HakerKR pisze:Nie staraj się więc być bardziej cwany i nie zapodawaj linków to obsługi notepada bo to śmieszne i nie na temat.
http://translate.google.pl/translate_t?hl=pl

vimtutor
http://skawina.eu.org/mikolaj/vimtutor.html

http://www.digipedia.pl/man/vimtutor.1.html
ODPOWIEDZ