genobis pisze:HakerKR pisze:Na windows miałem notepada i nie miałem możliwości zapisać w innym kodowaniu.
Notepad obsługuje utf-8. Tak czy inaczej:
http://kurs.browsehappy.pl/Kurs/Edytory
Co vima, to po prostu mi się nie chce zgadywać co w nim robiłeś, ani tłumaczyć, jak go obsługiwać...
Wiem, wiem ]
Super fajnie. Tylko właśnie robiłem tak, że otwierałem pliki html w notepadzie, dodawałem kilka linii i zapisywałem. UTF-8 był ustawiony domyślnie dla nich.
Potem kopiowałem ten plik pod Linuksa i otwierałem w vimie i jako ze były krzaki to je poprawiałem na polskie z ogonkami.
Po czym starałem się zapisać plik plik ":wq" i wywalało te komunikaty, które podałem wcześniej. I pytanie było właśnie o to.
Więc nie kombinuj tekstami patrzącymi z góry w stylu "po prostu mi się nie chce zgadywać co w nim robiłeś, ani tłumaczyć, jak go obsługiwać..." bo napisałem dość jasno co robiłem i nic poza tym. Vima znam na tyle na ile mi potrzeba. Czytałem dokumentację, ale opisu komunikatów nie znalazłem, więc pytam na forum.
Nie staraj się więc być bardziej cwany i nie zapodawaj linków to obsługi notepada bo to śmieszne i nie na temat.
Skoro ty znasz VIMa super, a ja nie mam o nim pojęcia wg. ciebie, to proszę bardzo odpowiedz na zadane pytanie. Czyli co oznaczają komunikaty w takiej sytuacji:
Kod: Zaznacz cały
E37: No write since last change (add ! to override)
E162: No write since last change for buffer "plik.php"
A jak nie znasz odpowiedzi to się nie wysilaj na górnolotne żarty podsumowane stwierdzeniem, że ci się "nie chce" bo ci nie wychodzą i są trochę żenujące w takim kontekście.
Pytanie nie było o notepada, czy znam htmla, kodowanie itp., a na tym się większość skupiła bo najłatwiej sobie postów ponabijać i z kolegami pogadać. Pytanie było o znaczenie komunikatów.
To tak jakby ktoś się pytał ciebie o jakaś kwestię, a ty jako znawca byś mu odpowiadał w stylu "pytanie banalne, ale coś porobiłeś sam, odpowiedź znam ale mi się nie chce jej szukać czy przypominać i w ogóle to poczytaj sobie mana bo mi się nic nie chce".
A jak chcesz robić sobie towarzystwo wzajemnej adoracji z kolegami to umówcie się gdzieś razem. Pogracie sobie do kotleta, pościskacie się i będzie git.