Na wstępie proszę o wyrozumiałość, raczkuję w Linuksie oraz jest to mój pierwszy post na forum. Wcześniej korzystałem z Ubuntu, jednakże z pewnych przyczyn zdecydowałem o przesiadce na Debiana. Mam go już ponad 24 h i jak na razie mnie nie zawodzi, a przede wszystkim środowisko graficzne się nie wiesza, co miało miejsce w przypadku Hardego Herona (Ubuntu).
Do rzeczy, skonfigurowałem w swoim systemie kartę sieciową WIFI, aby korzystać z domowego internetu. Jak widać wszystko się udało, gdyż piszę ten tekst z poziomu Debiana.
Jednakże chciałbym korzystać z dostępu do internetu, który świadczony jest u mnie na uczelni, sieć Eduroam. Do łączenia się z sieciami WIFI w systemie posiadam NetworkManagera. Zainstalowałem poprzez apt-get install wskazany na powyższej stronie pakiet wpa_supplicant. Pojawił się jednak problem, gdyż nie odnalazłem pliku konfiguracyjnego wpa_supplicant.conf. Pogoogle'owałem i znalazłem coś takiego:
Mój plik /etc/network/interfaces:5.1.5 Trudności z używaniem bezpiecznych sieci bezprzewodowych WPA
W sarge pakiet wpasupplicant był usługą systemową konfigurowaną przez pliki /etc/default/wpasupplicant i /etc/wpasupplicant.conf.
W Etch plik /etc/init.d/wpasupplicant został usunięty i zintegrowany z /etc/network/interfaces, podobnie jak inne pakiety, takie jak wireless-tools. Oznacza to, że wpasupplicant nie jest już usługą systemową w sposób bezpośredni.
Kod: Zaznacz cały
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
auto eth0