Witam,
Jestem tu nowy i mam następujący problem.
Mam mały serwerek (P4, 512MB ram) podłączony siecią 1Gbit z komputerem pracującym z Windows XP. Potrzebuję skopiować z serwera duży plik około 3GB na komputer z Windows XP. Problem jest taki, że osiągam transfer rzędu 2,5MB/s co jest chyba troszkę za mało. Próbowałem za równo samby, jak i wysłać plik przez http, podłączyłem też na próbę laptopa z Ubuntu zamiast komputera z Windows XP i dalej to samo. Kopiowanie mniejszych plików (300MB) jest w miarę dobre, na poziomie około 30MB/s. Co robić, żeby kopiowanie dużych plików działało szybciej?
Pozdrawiam.
Wolny transfer dużych plików po sieci 1Gbit
- mesiu84
- Beginner
Jak sam napisałeś używasz dwóch komputerów z Windows XP. Powiem szczerze, że nigdy nie odgadniesz jak zachowa ci się taki system podczas kopiowania, bo jest różnie, jednym działa innym nie.
Do przesyłania plików wewnątrz sieci z kumplem używamy skype.
Jak będę miał czas to postawię sobie sambę, ale powinno chodzić tak samo. Sprawdź ustawienia urządzeń sieciowych jakie masz u siebie, routery itp.
Do przesyłania plików wewnątrz sieci z kumplem używamy skype.
Jak będę miał czas to postawię sobie sambę, ale powinno chodzić tak samo. Sprawdź ustawienia urządzeń sieciowych jakie masz u siebie, routery itp.