Zawieszanie komputera g

Ogólne pytania dotyczące systemu
f3t1

Zawieszanie komputera głównie po uruchomieniu amaroka

Post autor: f3t1 »

Witam,

mam dziwny problem, mianowicie czasem komputer się samoistnie zawiesza, tzn. monitor się wyłącza i pomaga tylko twardy restart, po którym monitor się nie włącza, natomiast BIOS wydaje co mniej więcej 0.5s pisk, i na tym koniec.
Po paru minutach mogę już włączyć system, ale po jakimś czasie (różnie - czasem 2minuty, czasem 10) następuje to samo zjawisko. Zauważyłem, że jeśli nie włączę amaroka, to system działa (przynajmniej NA RAZIE).

Nie chodzi o temperatury cpu/hdd bowiem te wynoszą poniżej 40 st. Nie chodzi również o RAM, bowiem był testowany pod Windowsem memtestem. Nie wykazał żadnych błędów.

Co może być przyczyną? Bo nie wydaje mi się jednak, by to był jakiś problem z aplikacją amarok.

System to Debian Etch.
CPU:Sempron 2800+ (bez O/C)
RAM:1gb ddr Hynix
GPU: (nieszczęsny ;p) Radeon x1950Pro
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Jeżeli po restarcie nie włącza się monitor to może to być też problem z grafiką lub mobo.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Sugerowalbym znalezienie rozpiski, odnoszacej sie do rodzaju piskow z od danego producenta biosu. Sa takowe do znalezienia. Orientacyjnie wskaze to przyczyne. Jesli trzeba czekac jakis czas by ponownie uruchomic komputer to raczej wskazuje to na problemy z zasilaniem (zdychajacy, zakurzony zasilacz) albo pada np. jakis kondensator na plycie glownej.
Ogolnie nieprzyjemna rzecz, najczescie wymagajaca sprawdzenia hardware.
(oczywiscie nie jest to diagnoza na 100%)
f3t1

Kod: Zaznacz cały

Award-BIOS (Liczba dźwięków - Błąd):
1 krótki - Wszystko ok. (to oczywiście nie jest błąd, hehe).
1 długi - Błąd pamięci.
1 długi i 2 krótkie - Błąd parzystości pamięci RAM.
1 krótki i 2 długie lub 1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej.
Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.
Teoretycznie by mi pasowała ostatnia opcja - jednakże mój dźwięk nie jest ciągły, lecz występuje co około 0.5s... I nie są to np.: 3 krótkie 2 długie - wszystkie są moim zdaniem tej samej długości.
Co do zasilacza - to chieftec 350W, odkurzany jakieś 2 tyg. temu (zresztą wszystko było czyszczone powietrzem jakieś 2 tyg. temu, bowiem wtedy problem wystąpił po raz 1-wszy).

Co do kondensatora - jak rozumiem mam sprawdzić czy nie jest aby wypukły/nie wypłynął z niego elektrolit?

Eh... Dlaczego ja mam zawsze problem z PC akurat przed sesją/w czasie gdy jest mi ekstremalnie potrzebny.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Jak masz mozliwosc to zajrzyj na plyte na kondensatory. Co do zasilacza, jak masz mozliwosc to podepnij inny na jakis czas.

Kod: Zaznacz cały

Dżwięki wydawane w momencie inicjalizacji systemu 
    przez płyty główne z biosem AWARD:

1 krótki beep - poprawne uruchomienie systemu,
2 krótke beep - błąd ustawień CMOS,
1 długi - 1 krótki beep - błąd DRAN,
1 długi - 2 krótkie beep - błąd karty graficznej lub połączenia z monitorem,
1 długi - 3 krótke beep - błąd klawiatury,
1 długi - 9 krótkich beep - błąd ROM,
4 długie beep - problem z wentylatorem CPU/Video

długi beep powtarzany - nieprawidłowo zainstalowany DRAM,

krótki beep powtarzany - problem z zasilaniem,
Ostatnia pozycja to prawdopodobnie twoja.

Kondensatory przewaznie maja taka zywotnosc ze spokojnie wytrzymuja 6-7 lat. Chyba ze producent oszczedzal na elementach to klopoty zaczynaja sie pojawiac po uplywe 1,5-2 lat.

Jesli interwal czasowy pomiedzy wylaczeniami skraca sie coraz bardziej to na glownego winowajce stawiaj zasilacz.
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

yantar może mieć rację niestety. Robiłeś ostatnio jakąś modernizację (nowa pamięć itd.). Spróbuj przywrócić domyślne lub nawet awaryjne ustawienia w BIOS-ie.
f3t1

Cholercia, że tak powiem ><

Upgrade'a żadnego nie robiłem, ale co do kodu dźwięku się by zgadzało - to JEST krótki beep z loopem o.O

Jutro popatrze na kondensatory jeszcze, i napisze czy są ok, ale chyba mnie czeka wymiana zasilacza...
Dzięki za wskazówki!

pzdr.

[EDIT]

A więc kondensatory są ok, wszystko "inside" zostało wyczyszczone powietrzem... Poczekamy, zobaczymy, ale jeśli się to powtórzy to jestem na 60% pewien, że to wina zasilacza ( dobry bo dobry, ale już sędziwego wieku... ) No a jeśli to nie on... to zostaje płyta głowna :( ....
Anyway, thx 4 help ^^
ODPOWIEDZ