Witam,
mam dziwny problem, mianowicie czasem komputer się samoistnie zawiesza, tzn. monitor się wyłącza i pomaga tylko twardy restart, po którym monitor się nie włącza, natomiast BIOS wydaje co mniej więcej 0.5s pisk, i na tym koniec.
Po paru minutach mogę już włączyć system, ale po jakimś czasie (różnie - czasem 2minuty, czasem 10) następuje to samo zjawisko. Zauważyłem, że jeśli nie włączę amaroka, to system działa (przynajmniej NA RAZIE).
Nie chodzi o temperatury cpu/hdd bowiem te wynoszą poniżej 40 st. Nie chodzi również o RAM, bowiem był testowany pod Windowsem memtestem. Nie wykazał żadnych błędów.
Co może być przyczyną? Bo nie wydaje mi się jednak, by to był jakiś problem z aplikacją amarok.
System to Debian Etch.
CPU:Sempron 2800+ (bez O/C)
RAM:1gb ddr Hynix
GPU: (nieszczęsny ;p) Radeon x1950Pro
Zawieszanie komputera g
Sugerowalbym znalezienie rozpiski, odnoszacej sie do rodzaju piskow z od danego producenta biosu. Sa takowe do znalezienia. Orientacyjnie wskaze to przyczyne. Jesli trzeba czekac jakis czas by ponownie uruchomic komputer to raczej wskazuje to na problemy z zasilaniem (zdychajacy, zakurzony zasilacz) albo pada np. jakis kondensator na plycie glownej.
Ogolnie nieprzyjemna rzecz, najczescie wymagajaca sprawdzenia hardware.
(oczywiscie nie jest to diagnoza na 100%)
Ogolnie nieprzyjemna rzecz, najczescie wymagajaca sprawdzenia hardware.
(oczywiscie nie jest to diagnoza na 100%)
Kod: Zaznacz cały
Award-BIOS (Liczba dźwięków - Błąd):
1 krótki - Wszystko ok. (to oczywiście nie jest błąd, hehe).
1 długi - Błąd pamięci.
1 długi i 2 krótkie - Błąd parzystości pamięci RAM.
1 krótki i 2 długie lub 1 długi i 3 krótkie - Błąd karty graficznej.
Dźwięk ciągły - Błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej.
Co do zasilacza - to chieftec 350W, odkurzany jakieś 2 tyg. temu (zresztą wszystko było czyszczone powietrzem jakieś 2 tyg. temu, bowiem wtedy problem wystąpił po raz 1-wszy).
Co do kondensatora - jak rozumiem mam sprawdzić czy nie jest aby wypukły/nie wypłynął z niego elektrolit?
Eh... Dlaczego ja mam zawsze problem z PC akurat przed sesją/w czasie gdy jest mi ekstremalnie potrzebny.
Jak masz mozliwosc to zajrzyj na plyte na kondensatory. Co do zasilacza, jak masz mozliwosc to podepnij inny na jakis czas.
Ostatnia pozycja to prawdopodobnie twoja.
Kondensatory przewaznie maja taka zywotnosc ze spokojnie wytrzymuja 6-7 lat. Chyba ze producent oszczedzal na elementach to klopoty zaczynaja sie pojawiac po uplywe 1,5-2 lat.
Jesli interwal czasowy pomiedzy wylaczeniami skraca sie coraz bardziej to na glownego winowajce stawiaj zasilacz.
Kod: Zaznacz cały
Dżwięki wydawane w momencie inicjalizacji systemu
przez płyty główne z biosem AWARD:
1 krótki beep - poprawne uruchomienie systemu,
2 krótke beep - błąd ustawień CMOS,
1 długi - 1 krótki beep - błąd DRAN,
1 długi - 2 krótkie beep - błąd karty graficznej lub połączenia z monitorem,
1 długi - 3 krótke beep - błąd klawiatury,
1 długi - 9 krótkich beep - błąd ROM,
4 długie beep - problem z wentylatorem CPU/Video
długi beep powtarzany - nieprawidłowo zainstalowany DRAM,
krótki beep powtarzany - problem z zasilaniem,
Kondensatory przewaznie maja taka zywotnosc ze spokojnie wytrzymuja 6-7 lat. Chyba ze producent oszczedzal na elementach to klopoty zaczynaja sie pojawiac po uplywe 1,5-2 lat.
Jesli interwal czasowy pomiedzy wylaczeniami skraca sie coraz bardziej to na glownego winowajce stawiaj zasilacz.
Cholercia, że tak powiem ><
Upgrade'a żadnego nie robiłem, ale co do kodu dźwięku się by zgadzało - to JEST krótki beep z loopem o.O
Jutro popatrze na kondensatory jeszcze, i napisze czy są ok, ale chyba mnie czeka wymiana zasilacza...
Dzięki za wskazówki!
pzdr.
[EDIT]
A więc kondensatory są ok, wszystko "inside" zostało wyczyszczone powietrzem... Poczekamy, zobaczymy, ale jeśli się to powtórzy to jestem na 60% pewien, że to wina zasilacza ( dobry bo dobry, ale już sędziwego wieku... ) No a jeśli to nie on... to zostaje płyta głowna
....
Anyway, thx 4 help ^^
Upgrade'a żadnego nie robiłem, ale co do kodu dźwięku się by zgadzało - to JEST krótki beep z loopem o.O
Jutro popatrze na kondensatory jeszcze, i napisze czy są ok, ale chyba mnie czeka wymiana zasilacza...
Dzięki za wskazówki!
pzdr.
[EDIT]
A więc kondensatory są ok, wszystko "inside" zostało wyczyszczone powietrzem... Poczekamy, zobaczymy, ale jeśli się to powtórzy to jestem na 60% pewien, że to wina zasilacza ( dobry bo dobry, ale już sędziwego wieku... ) No a jeśli to nie on... to zostaje płyta głowna

Anyway, thx 4 help ^^