OpenOffice.org 3 RC2 i problemy z uruchomieniem

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
button
Beginner

Post autor: button »

Ja też instalowałem dokładnie tą wersję co @fnmirk tyle ze nie robiłem tego przez skrypt update tylko z konsoli przez

Kod: Zaznacz cały

dpkg --install --recursive /DEBS
I wszystko ładnie poszło, bo przez skrypt rzeczywiście coś mu nie pasowało.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

OK. Wersja OO ta sama.
Przed ponowną instalacją instalka sun-java z repo (wersja 6) oraz dokładne wyczyszczenie pozostałości po poprzednich instalacjach OO3 i... zatrzymało się na zapętlonym błędzie otwierania jakiegokolwiek dokumentu czy to już istniejącego, czy nowego. W konsoli znane już z postu buttona, zatem nie będę powtarzał. Kombinujemy dalej :)
Aha, instalacja z katalogu DEBS poprzez dpkg -i *.deb
Przy okazji. Swego czasu Lotus Symphony też miał błąd z javą uniemożliwiający jego instalację dopóty, dopóki w systemie istniała jakakolwiek pozostałość starszej wersji.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ja próbowałem najpierw przez skrypt. Później przez dpkg. Być może nie wyczyściłem pozostałości po instalacji przez skrypt. Zobaczę jeszcze raz.
pavbaranov
Senior Member

Przez skrypt, nie mając zainstalowanej wcześniejszej wersji 3 nie da się. Mając - wywala błędy.
A wracając do tej nieszczęsnej instalacji. Zainstalowało się po wyczyszczeniu wszystkiego co tylko było możliwe. Po otwarciu, zaczęło wywalać ww. błędy. Po którymś z rzędu otwarciu nie wywaliło nic. A teraz, raz wywala, raz nie. Częściej nie.
Natomiast sygnalizowane wcześniej problemy z plikami ODT istniejące w wersji beta2, odeszły w niepamięć. Na całe szczęście.
Inna sprawa, że cała wersja 3, to... nic innego, jak 2.4.2 ;)
button
Beginner

Post autor: button »

U mnie błędów nie ma już w ogóle, otworzyłem z 15 różnych dokumentów w odt i ods i nie ma problemów, wszystko ładnie śmiga, Widać, muszą jeszcze nad tym popracować.

[MA£Y_OT]:

Sam program uruchamia się szybciej, jednak Writer jakby działał wolniej niż wersja 2.4.1, Chodzi głównie o przewijanie dokumentów zawierających zdjecia, wykresy, potrafi się zaciąć. Za to Calc wygląda dużo lepiej niż poprzednik, nie wiem jak funkcjonalność bo jeszcze nie testowałem, ale jakby wykresy wyglądają gorzej niż w poprzednich wersjach, pomimo ustawionego wygładzania wykresów liniowych są dziwnie poszarpane. To tyle co narazie zauważyłem,

[/MA£Y_OT]

Pozdrawiam, button.
pavbaranov
Senior Member

Ha, zachowanie jest przedziwne. Jeśli uruchomię OO3 z konsoli i wejdę do writera, to wywala znany już wcześniej błąd. Potem, jeśli wejdę do jakiegokolwiek innego programu, mogę już wchodzić do writera. Jeśli otwieram cokolwiek innego niż writer, to działa.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Co najdziwniejsze u mnie działa, bez problemów cały OO.org3.

Instalując wywaliłem wpierw wersje 2.4.1 i wszystkie pozostałości po niej. Następnie za pomocą Kpackage zainstalowałem wersję 3. Na początku był tylko problem bo nie tworzyły się skróty w menu, ale zauważyłem, że Kpackage chce upgradować wersje, którą zainstalowałem, ale co najdziwniejsze do tej samej wersji, więc mu pozwoliłem i po tym utworzyły się skróty w menu.

@pavbaranov
@button

Nie spotkałem się z waszymi problemami. U mnie cała aplikacja chodzi szybko i bez zacięć.
ODPOWIEDZ