Nowe j
AdeBe ciekawe co mówisz z tym apt-getem i aptitude. Odpaliłem sobie na WM czystego echa (sam basse system) i rcconf pokazuje 7 usług. Następnie zmieniłem tylko wpisy w sources.list na repo lennego. Następnie tylko:
i w rcconf nagle widzę 57 usług. Spróbuje jeszcze raz z aptitude i dam znać jak wyszło, alt to jest właśnie to co mnie niepokoi.
Kod: Zaznacz cały
apt-get update && apt-get dist-upgrade
Dla pewności dodaj jeszcze przełącznikStephen pisze:Spróbuje jeszcze raz z aptitude i dam znać jak wyszło, alt to jest właśnie to co mnie niepokoi.
--without-recommends --without-suggests
man aptitude

A nie mozesz pousuwac niepotrzebnych usług? W kazdym razie to nie kwestia kernela, bo od kernela zadne uslugi nie zaleza - popatrz na zaleznosci do linux-image.
Ewentualnie sprobuj tylko upgradowac kernel (zamiast dist-upgrade) i wtedy prawdopodobnie zadne dodatkowe usługi nie beda doinstalowane.
Co do ifupdown, to jest i w Etchu, przeciez to sluzy do konfiguracji sieci i czytania ustawien z /etc/network/interfaces. Jak tego moze nie byc? Chociaz tego nie sprawdzalem wiec moze sie myle.
Ewentualnie sprobuj tylko upgradowac kernel (zamiast dist-upgrade) i wtedy prawdopodobnie zadne dodatkowe usługi nie beda doinstalowane.
Co do ifupdown, to jest i w Etchu, przeciez to sluzy do konfiguracji sieci i czytania ustawien z /etc/network/interfaces. Jak tego moze nie byc? Chociaz tego nie sprawdzalem wiec moze sie myle.
Jako, że mam trochę czasu postanowiłem zacząć walkę z demonami i odświeżyć temat. giuar masz rację i jak aktualizuję tylko kernel to nic nowego się nie pojawia. Tylko siedzenie na desktopie z Etchem to mordęga.
Podsumowując:
1. Ech 7 demonów i uptime -14sek.
2. Lenny ponad 50 demonów i uptime wzrasta do 45sek.
3. Jak robię aktualizację to nieważne czy apt czy aptitude zawsze mam tak wiele demonów.
4. ¯adne parametry w apt/aptitude nie pomagają.
Wyłączyłem kiedyś te wszystkie demony pozostawiając tylko te siedem co są w Etchu i system nie wstał...
Mam np. demona hostname.sh i moje pytanie brzmi po co ni to? Na Etchu tego nie ma, a system się ładnie nazywa, a tu jak wyłączę to mam system none:]
Podsumowując:
1. Ech 7 demonów i uptime -14sek.
2. Lenny ponad 50 demonów i uptime wzrasta do 45sek.
3. Jak robię aktualizację to nieważne czy apt czy aptitude zawsze mam tak wiele demonów.
4. ¯adne parametry w apt/aptitude nie pomagają.
Wyłączyłem kiedyś te wszystkie demony pozostawiając tylko te siedem co są w Etchu i system nie wstał...
Mam np. demona hostname.sh i moje pytanie brzmi po co ni to? Na Etchu tego nie ma, a system się ładnie nazywa, a tu jak wyłączę to mam system none:]