pascal w Debianie?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
aiden

pascal w Debianie?

Post autor: aiden »

Witam
W szkole zaczynamy przygodę z pascalem :) koleś kazał sobie przygotować środowisko programistyczne itp.
I teraz moje pytanie: na laptopie mam tylko Debiana, czy mogę na nim tworzyć coś w pasclau przeznaczonym pod Windows? Coś bym zrobił skomplikował i uruchomił w wine.
Pozdrawiam
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... /#more-762

Są kompilatory, jest nawet IDE - Lazarus.
aiden

Tylko teraz pytanie? Czy jest jakaś nakładka graficzna aby to w konsoli się nie uruchamiało tylko w nowym oknie?
Logansan

Post autor: Logansan »

Tylko teraz pytanie? Czy jest jakaś nakładka graficzna aby to w konsoli się nie uruchamiało tylko w nowym oknie?
Hmmm.. dostałeś już odpowiedź post wyżej. Zadaj sobie odrobinę trudu i wpisz w Google frazę "Lazarus PACAL", kliknij pierwszy link i będziesz mógł sobie pooglądać okienka na Ubuntu, MacOS X, Windowsach... £opatologicznie jak w polskiej szkole 8-)

PS Jako zadanie domowe przetłumacz (ze zrozumieniem!) motto przyświecające Projektowi Lazarus: "Write once compile everywhere!"... bedziesz miał odpowiedz na swoje wątpliwości i paskudne rozwiązania z wine.

PS2 ;-) nic nie szkodzi na przeszkodzie abyś (oczywiście zauroczony Lazarusem :mrgreen :) zaproponował nauczycielowi powyższe oprogramowanie (otwarte, darmowe, interoperacyjne) dla pracowni komputerowej w Twojej szkole...

Powodzenia! (oczekuję sprawozdania z reakcji nauczyciela ;-))
aiden

Dobrze, spróbuję nakłonić nauczyciela na LAZARUSA :)
Teraz mam problem program każe wskazać ścieżkę do FPC source directory?
Myślałem że to /usr/lib/fpc, ale to nie to.
Macie jakieś pomysły?
ODPOWIEDZ