klawiatura i niektóre klawisze pod kde

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
chomik

klawiatura i niektóre klawisze pod kde

Post autor: chomik »

Witam, mam problem z klawiaturą. Nie działają mi klawisze numeracji oraz plus, którego właśnie nie mogę napisać tak samo jak minus itd.
Na dodatek powiem że na Fluxboksie wszystko działa, a na kde czasami
:?:
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Umiesz korzystać z informacji, które posiadasz? W dwóch przynajmniej Twoich poprzednich tematach było o klawiaturze, konfiguracji xorg, ustawianiu locale itp.

Kod: Zaznacz cały

man kbd
1. Która wersja kde
2. Co próbowałeś zrobić?

edit:
ps. problem z klawiaturą = masło maślane
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

chomik, w ustawieniach KDE poświęconych klawiaturze jest taka opcja żeby po uruchomieniu środowiska klawisze numeryczne były zawsze włączone. Poszukaj tego i zaznacz właściwą opcję. To rozwiąże Twój problem,
chomik

Akkon, zrobiłem tak jak powiedziałeś i nie ma żadnego efektu.

fnmirk, wersja 3.5
nic nie próbowałem jak nie wiem co dokładnie zawiodło. Wiem tylko tyle że nie działa mi plus i minus, w ogÓle to klawisze numeryczne.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Co dokładnie nie działą Ci, bo nie bardzo potrafię zrozumieć? Dodatkowe klawisze alfanumeryczne wyodrębnione na klawiaturze, czy wszystkie znaki +/- itd. (czyli także te z "zasadniczej" klawiatury)? Kiedykolwiek Ci działały w KDE, a teraz - a jeśli tak, to co robiłeś wcześniej - przestały? I co dokładnie oznacza, że na kde "działają Ci czasami"? Tzn. kiedy? Jakiego układu klawiatury używasz? Masz włączony aplet do zmiany ustawienia klawiatury?
chomik

pavbaranov, dokładnie pusy i itd na fluxbox mi działa normalnie nie wiem czemu na kde 3.5
teraz wogóle nie działają

może to wina xorga ?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Chomik - co ja mam wiedzieć z Twojego postu?
ODPOWIEDZ