Brak internetu poza konsol
Brak internetu poza konsolą
Witam. Mam dosc dziwny problem. Zainstalowalem Debiana Lenny z XFCE. Doinstalowalem sterowniki do sieciowki RT2500 zgodnie z HOWTO z forum. Niby poszlo ok, ale internet mam tylko w konsoli. Dzial ping, dziala aptitude, dziala lynx itp. Natomiast w Iceweasle czy Epiphany nie mam internetu. Niestety podobna sytuacja jest od momentu instalacji modulow RT2500 z internetem kablowym - chociaz czasami zdarza sie "zlapac" internet w przegladarce.
Mam podobny problem.
Najpierw nie miałem internetu nawet w konsoli, w /var/log/messages znalazłem wpisy o treści:i podobne (z różną końcówką). Idąc za radami z sieci w pliku /etc/dhcp3/client-exit-hooks.d/dhcdbd zmieniłem /com/redhat/dhcp na /, ale to nie pomogło (komunikat zniknął). Wpisałem ponownie tą ścieżkę do pliku - komunikat zniknął, sieć w konsoli się pojawiła, ale nadal nie ma jej w gnome.
Nieważne czy wpiszę static ip czy dam dhcp.
Wygląda mi to na błąd na błędzie (nie wiedziałem, że może być coś bardziej zapluskwionego niż Windows).
Umiecie pomóc? Jeśli nie, będę musiał zainstalować Windows, bo tylko to albo Debiana mogę mieć na tej maszynie (z różnych powodów).
Najpierw nie miałem internetu nawet w konsoli, w /var/log/messages znalazłem wpisy o treści:
Kod: Zaznacz cały
dhcdbd: message_handler: message handler not found under /com/redhat/dhcp/eth0 for sub-path eth0.dbus.get.domain_name
Nieważne czy wpiszę static ip czy dam dhcp.
Wygląda mi to na błąd na błędzie (nie wiedziałem, że może być coś bardziej zapluskwionego niż Windows).
Umiecie pomóc? Jeśli nie, będę musiał zainstalować Windows, bo tylko to albo Debiana mogę mieć na tej maszynie (z różnych powodów).