Jak odzyska

Ogólne pytania dotyczące systemu
jolajestem

Jak odzyskać hasło root na macierzy RAID5

Post autor: jolajestem »

Witam.
Mam wielki problem z odzyskaniem hasła na macierzy (4xhdd) Raid5. Za nic nie mogę tematu ruszyć. Może ktoś wie jak to zrobić i opisze jak rozwiązać problem.
Mam dostęp tylko z poziomu użytkownika. System zainstalowany to Debian.
Próbowałem standardowo, a korzystając z live nie potrafię.
Jeśli można to proszę napisać krok po kroku.
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

To znaczy odzyskać to go nie odzyskasz, ale możesz je całkiem wyzerować. Jaką masz wersję Debiana?
jolajestem

Post autor: jolajestem »

Czy tu nie ma nikogo kto by mi pomógł? Zlitujcie się bo siedzę i już mam dosyć, nie mogę dojść do normalności. Jeśli ktoś wie jak to mądrze zrobić by hasło zresetować niech mi doradzi jak to mam zrobić.

Pozdrawiam.
borlus
Beginner

Opisana niżej metoda będzie korzystała z LiveCD, ale spokojnie, pomogę :-D
Porady będą dotyczyły trybu tekstowego, jednak jeśli masz LiveCD z Ubuntu lub innym systemem graficznym, zrobisz to w konsoli. Oczywiście w LiveCD pracujesz jako root.

Na samym początku musisz zamontować w LiveCD partycję główną "/" (root) Pewnie wiesz jak to zrobić, ale w razie czego napiszę. Wpisujesz w konsoli polecenie:

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
Odszukaj urządzenie na którym masz zainstalowanego linuksa (kolumny Device oraz System). Następnie zamontuj tą partycję w LiveCD, uprzednio tworząc katalog montowania np. Debian:

mkdir /mnt/Debian
Teraz montujesz partycję:

mount /dev/ODPOWIEDNIA_PARTYCJA /mnt/Debian
Teraz w konsoli otwierasz plik /mnt/Debian/etc/passwd:

nano /mnt/Debian/etc/passwd
Oczywiście możesz korzystać z innego edytora, jednak radzę korzystać z tego (zmiany w nano zapisujemy kombinacją Ctrl + O, wychodzimy Ctrl + X).

Pierwszy wiersz powinien mieć postać:
root: x: 0: 0: root: /root: /bin/bash
Jeśli po słowie root występuje znak x, to znaczy że hasło jest przechowywane w pliku shadow w postaci zaszyfrowanej. Edytujemy więc odpowiedni plik:

nano /mnt/Debian/etc/shadow
Przykładowy wiersz z hasłem roota wygląda podobnie do poniższego:
root:$1$jdieG4ij/fef5gSSmboia71: 13 716: 0: 99 999: 7
Zakodowany ciąg znaków po słowie root, a między symbolami :: to właśnie hasło. Skasuj go, aby otrzymać:
root:: 13 716: 0: 99 999: 7
Ale uwaga! W dystrybucjach, które blokują możliwość logowania na konto administratora np. Ubuntu (nie wiem jak to jest z Debianem), w tym miejscu znajdziesz symbol [!]. Możesz go skasować, by odblokować to konto, lub w ten sposób zmienić hasło dla innego użytkownika uprzywilejowanego.

Teraz zapisz zmiany i uruchom ponownie linuksa.

Opisany sposób działał na Gentoo i Mandrivie, więc i tu powinien. Daj znać czy działa, bo jestem ciekaw.

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wystarczy odrobina własnej inicjatywy i dokładne przykłady odzyskania hasła znajdziemy opisane w Debian Reference
Wielokrotnie przytaczane przykłady w tematach na forum.
borlus
Beginner

fnmirk, to jest macierz RAID, a nie zwykły dysk: to nie działa. Tu problem jest z załadowaniu macierzy a nie w samym odzyskiwaniu.
fnmirk
Senior Member

Zasada odzyskania hasła jest podobna. Drugi przykład w Debian Reference.

Uruchamiasz system z livecd z obsługą raid i edytujesz plik /etc/shadow

borlus przejrzyj całość przykładów podanych w ,,Debian reference''. Czym opisany tam kolejny przykład różni się od podanego przez Ciebie.
borlus
Beginner

Uruchomiliśmy już Gentoo z obsługą RAID i edytowaliśmy ten plik - bezskutecznie.
fnmirk
Senior Member

Hasła nie odzyskasz to jest niemożliwe. Można je jedynie wyzerować. Po uruchomieniu systemu logujesz się jako root i na pytanie o hasło naciskasz enter. Ustanawiasz nowe hasło. Działa, wielokrotnie sprawdzone.
ODPOWIEDZ