Jak odzyska
-
Jak odzyskać hasło root na macierzy RAID5
Witam.
Mam wielki problem z odzyskaniem hasła na macierzy (4xhdd) Raid5. Za nic nie mogę tematu ruszyć. Może ktoś wie jak to zrobić i opisze jak rozwiązać problem.
Mam dostęp tylko z poziomu użytkownika. System zainstalowany to Debian.
Próbowałem standardowo, a korzystając z live nie potrafię.
Jeśli można to proszę napisać krok po kroku.
Mam wielki problem z odzyskaniem hasła na macierzy (4xhdd) Raid5. Za nic nie mogę tematu ruszyć. Może ktoś wie jak to zrobić i opisze jak rozwiązać problem.
Mam dostęp tylko z poziomu użytkownika. System zainstalowany to Debian.
Próbowałem standardowo, a korzystając z live nie potrafię.
Jeśli można to proszę napisać krok po kroku.
-
Opisana niżej metoda będzie korzystała z LiveCD, ale spokojnie, pomogę :-D
Porady będą dotyczyły trybu tekstowego, jednak jeśli masz LiveCD z Ubuntu lub innym systemem graficznym, zrobisz to w konsoli. Oczywiście w LiveCD pracujesz jako root.
Na samym początku musisz zamontować w LiveCD partycję główną "/" (root) Pewnie wiesz jak to zrobić, ale w razie czego napiszę. Wpisujesz w konsoli polecenie:
Odszukaj urządzenie na którym masz zainstalowanego linuksa (kolumny Device oraz System). Następnie zamontuj tą partycję w LiveCD, uprzednio tworząc katalog montowania np. Debian:
Teraz montujesz partycję:
Teraz w konsoli otwierasz plik /mnt/Debian/etc/passwd:
Oczywiście możesz korzystać z innego edytora, jednak radzę korzystać z tego (zmiany w nano zapisujemy kombinacją Ctrl + O, wychodzimy Ctrl + X).
Pierwszy wiersz powinien mieć postać:
Przykładowy wiersz z hasłem roota wygląda podobnie do poniższego:
Teraz zapisz zmiany i uruchom ponownie linuksa.
Opisany sposób działał na Gentoo i Mandrivie, więc i tu powinien. Daj znać czy działa, bo jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Porady będą dotyczyły trybu tekstowego, jednak jeśli masz LiveCD z Ubuntu lub innym systemem graficznym, zrobisz to w konsoli. Oczywiście w LiveCD pracujesz jako root.
Na samym początku musisz zamontować w LiveCD partycję główną "/" (root) Pewnie wiesz jak to zrobić, ale w razie czego napiszę. Wpisujesz w konsoli polecenie:
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l
mkdir /mnt/Debian
mount /dev/ODPOWIEDNIA_PARTYCJA /mnt/Debian
nano /mnt/Debian/etc/passwd
Pierwszy wiersz powinien mieć postać:
Jeśli po słowie root występuje znak x, to znaczy że hasło jest przechowywane w pliku shadow w postaci zaszyfrowanej. Edytujemy więc odpowiedni plik:root: x: 0: 0: root: /root: /bin/bash
nano /mnt/Debian/etc/shadow
Zakodowany ciąg znaków po słowie root, a między symbolami :: to właśnie hasło. Skasuj go, aby otrzymać:root:$1$jdieG4ij/fef5gSSmboia71: 13 716: 0: 99 999: 7
Ale uwaga! W dystrybucjach, które blokują możliwość logowania na konto administratora np. Ubuntu (nie wiem jak to jest z Debianem), w tym miejscu znajdziesz symbol [!]. Możesz go skasować, by odblokować to konto, lub w ten sposób zmienić hasło dla innego użytkownika uprzywilejowanego.root:: 13 716: 0: 99 999: 7
Teraz zapisz zmiany i uruchom ponownie linuksa.
Opisany sposób działał na Gentoo i Mandrivie, więc i tu powinien. Daj znać czy działa, bo jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Wystarczy odrobina własnej inicjatywy i dokładne przykłady odzyskania hasła znajdziemy opisane w Debian Reference
Wielokrotnie przytaczane przykłady w tematach na forum.
Wielokrotnie przytaczane przykłady w tematach na forum.