¬ród
¬ródła oprogramowania nie uruchamiają się
¬ródła oprogramowania nie chcą się uruchomiać, klikam, wyskakuje monit o podanie hasła roota, podaje, daję OK i nic dalej się nie dzieje. Ktoś wie jak to poprawiać?
Edycja z 08.lip 2008r.:
Mój system to Debian Sid x86 PL. Gdy wchodzę w GNOME>SYSTEM>ADMINISTRACJA>¬RÓD£A OPROGRAMOWANIA pyta się mnie o hasło roota a potem nic się nie dzieje po podaniu hasła. Celem mojego postu jest chęć uruchomienia tej aplikacji, nie szukam już żadnych innych alternatywnych rozwiązań.
Edycja z 08.lip 2008r.:
Mój system to Debian Sid x86 PL. Gdy wchodzę w GNOME>SYSTEM>ADMINISTRACJA>¬RÓD£A OPROGRAMOWANIA pyta się mnie o hasło roota a potem nic się nie dzieje po podaniu hasła. Celem mojego postu jest chęć uruchomienia tej aplikacji, nie szukam już żadnych innych alternatywnych rozwiązań.
- parrotlarch
- Beginner
chyba chodzi o repozytoria.
nie wiem jak to zrobić w menu gnome (pewnie klika się "dodaj" i wkleja adres repo), ale wystarczy, że odpowiednie adresy wkleisz do pliczku tekstowego /etc/apt/sources.list
a repozytori masz
TUTAJ
nie wiem jak to zrobić w menu gnome (pewnie klika się "dodaj" i wkleja adres repo), ale wystarczy, że odpowiednie adresy wkleisz do pliczku tekstowego /etc/apt/sources.list
a repozytori masz
TUTAJ
Proponuję poczytać
Aktualizacja danych w repozytoriach.
Pobranie uaktualnien bez instalacji.
(wcześniej zrobione aptitude update)
Instalacja uaktualnien
Po co sobie utrudniać życie jakimiś graficznymi pierdolami co mogą nam co najwyżej bubu narobić.
Kod: Zaznacz cały
man aptitude
Aktualizacja danych w repozytoriach.
aptitude update
(wcześniej zrobione aptitude update)
aptitude dist-upgrade -d
aptitude dist-upgrade
Masz w profilu napisane Sid. Taki wpis może oznaczać ,,Tylko dla Orłów'' :mrgreen:Szarek pisze:GNOME>SYSTEM>ADMINISTRACJA>¬RÓD£A OPROGRAMOWANIA.
Mam Gnome ale wspomnianej przez Ciebie wersji poleceń, nie mam. I mogę się domyślać, że chodzi o Ubuntu.
Zajrzyj pod adresy podane poniżej:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1515
Bardzo Ci dziękuję ale potrafię korzystać z wpisów w trybie konsolowym.parrotlarch pisze: ...

Tobie również dziękuję ale potrafię korzystać z ampitude.ilin pisze: ...

Oczywiście, że masz racje, w wersji Sid nie ma "źródła oprogramowania" chyba, że zainstaluje się pakiet "Menadżer aktualizacji", tak jak to zrobiłem.fnmirk pisze: ...
Tak jak Wy też lubię konsolę ale chciałbym aby mój menadżer aktualizacji gdy je wykryje ścigał je bez mojego pytania i czekał na instalację. Jeżeli jest polecenie w konsoli które zrobi to w tle kiedy będę zajęty wieloma innymi sprawami to obrazu odinstaluje tego menadżera

Wszystko fajnie nam teraz odpisujesz. Przeczytaj to co napisałeś w pierwszym poście i spróbuj nas zrozumieć. Jak mamy Ci coś innego napisać kiedy dostarczyłeś minimum informacji, praktycznie niewiele.Szarek pisze:Tak jak Wy też lubię konsolę ale chciałbym aby mój menadżer aktualizacji gdy je wykryje ścigał je bez mojego pytania i czekał na instalację.
Nasze rozważania skupiły się nad tym, co autor miał na myśli?
Nie potrafię się z Tobą zgodzić, w pierwszym poście napisałem, że coś nie chodzi i chciałem spytać czy jest ktoś kto potrafi mi wyjaśnić jak to naprawić. Nie ma już wtedy znaczenia co chce w tym programie zrobić. Myślę, że nie potrzebne było zgadywanie co chce osiągnąć ale jestem za to wdzięczny. Poprostu pomyślny dlaczego to nie chodzifnmirk pisze:Wszystko fajnie nam teraz odpisujesz. Przeczytaj to co napisałeś w pierwszym poście i spróbuj nas zrozumieć. Jak mamy Ci coś innego napisać kiedy dostarczyłeś minimum informacji, praktycznie niewiele.Szarek pisze:Tak jak Wy też lubię konsolę ale chciałbym aby mój menadżer aktualizacji gdy je wykryje ścigał je bez mojego pytania i czekał na instalację.
Nasze rozważania skupiły się nad tym, co autor miał na myśli?

Co napisałeś? O jakich źródłach napisałeś?Szarek pisze:¬ródła oprogramowania nie chcą się uruchomiać, klikam, wyskakuje monit o podanie hasła roota, podaje, daję OK i nic dalej się nie dzieje. Ktoś wie jak to poprawiać?
Czy źródłowych wersjach pakietów? Czy o pakietach dostarczanych w formie do samodzielnej kompilacji? Czy o ścieżkach dostępu do serwerów z pakietami źródłowymi?
Może w trakcie kompilacji popełniasz błąd?
Zobacz ile pytań można zadać dodatkowo do Twojego tekstu. Zostały napisane kolejne posty. A ty dalej nic nie wyjaśniłeś. Zobacz ile niepotrzebnych słów zostało napisanych.
A wystarczyło napisać (przypuszczam, że o to Ci chodzi):
Mam zainstalowaną wersję Debiana X. Chciałbym uzyskać informację, w jaki sposób zmusić mój system, aby mnie automatycznie informował o pojawieniu się nowych wersji pakietów w repozytorium.
Napisz co nie działa?