Witam
Nie wiem czy ktos sie tym interesowal, a tym bardziej takie cos robil.
Chodziloby mi o to ze mamy server i np.: 10 komputerow roboczych w sieci lokalnej z Windows (XP i Vista)
Jezeli ktos sie podlacza do sieci, nastepuje backup jego katalogow np.: moje dokumenty, poczta itd.
Nie moze to byc wykonywane cron'em, siec dziala na DHCP.
Oczywiscie nastepnego dnia nie przenosi juz calego katalogu moje dokumenty, tylko zmienione pliki.
Jezeli ktos cos wie na ten temat, to prosze o jakas indormacje.
Pozdrawiam
Filip Cybulski
Backup danych Windows -> Linux
1. Zainstalowana Samba zmapowany dysk i katalog moje dokumenty na serwerze czyli na zmapowanym dysku, ew. z logowaniem do domeny (rozwiązanie wygodne, ale serwer musi być 100% pewny i zabezpieczony przed utratą danych, bo jak serwer nie działa, to nie ma dostępu do żadnych dokumentów)
2. Samba i w autostarcie batch uruchamiający kopiowanie plików z moje dokumenty (proste i można mieć każdorazowo dane na komputerze oraz kopię na dysku, mogą też w codziennych archiwach być dostepne kolejne wersje plików, ponadto w kazdej chwili uruchomienie batcha robi kopię na dany moment)
3. j.w., ale odwrotnie skrypt z linuksa mapuje sobie odpowiedni katalog na komputerze z XP i kopiuje dane (niepolecam, bo trzeba udostepnić ten katalog w sieci)
Pozdrawiam
2. Samba i w autostarcie batch uruchamiający kopiowanie plików z moje dokumenty (proste i można mieć każdorazowo dane na komputerze oraz kopię na dysku, mogą też w codziennych archiwach być dostepne kolejne wersje plików, ponadto w kazdej chwili uruchomienie batcha robi kopię na dany moment)
3. j.w., ale odwrotnie skrypt z linuksa mapuje sobie odpowiedni katalog na komputerze z XP i kopiuje dane (niepolecam, bo trzeba udostepnić ten katalog w sieci)
Pozdrawiam
Ja kiedyś miałem podobne zagadnienie i zrobiłem to (lamersko ale szybko). Przed wyłączeniem komputera (WindowsXP) robił się backup katalogów na serwer.
Komputer z Win.
1. posłużyłem się cygwinem (taką lekką wersja - nie instalowaną)
w katalogu c:\cygwin\bin znajdują się tylko
2. Do scieżek PATH jest dodany katalog c:\cygwin\bin
3. Dane kopiowane są na serwer (Zmapowany dysk Z
4. Podczas wyłączania komputera uruchamia się skrypt backup.bat (może być też w autostarcie czy na żądanie (klik w ikonkę))
Dzięki rsync kolejne backupy są tyko przyrostowe i bardzo szybkie. W tym skrypcie pliki które znikają z folderu na komputerze klienta znikają też z folderu docelowego i są przenoszone do katalog arch/old na serwerze i pakowane gzipem, gzip pakuje tylko te jeszcze niespakowane - więc też działa to szybko. Używam tego w domowej sieci gdzie chodzi po prostu o backup danych (i nie ma ich dużo), pomijana jest też kwestia zabezpieczeń i autoryzacji do dysku na serwerze (po prostu klient ma pełny dostęp). No i oczywiście całą robotę odwala komputer klienta. Ogólnie działa bardzo szybko.
Komputer z Win.
1. posłużyłem się cygwinem (taką lekką wersja - nie instalowaną)
w katalogu c:\cygwin\bin znajdują się tylko
Kod: Zaznacz cały
bzip2.exe bzip2recover.exe cat.exe cmp.exe compare.exe cp.exe cygbz2-1.dll cygiconv-2.dll cygintl-2.dll cygintl-3.dll cygintl-8.dll cygminires.dll cygncurses-8.dll cygpcre-0.dll cygpopt-0.dll cygwin1.dll cygz.dll find.exe gpg.exe grep.exe gzip.exe ln.exe ls.exe more.exe mv.exe nice.exe rm.exe rsync.exe sed.exe tar.exe touch.exe tr.exe unzip.exe zip.exe
3. Dane kopiowane są na serwer (Zmapowany dysk Z

4. Podczas wyłączania komputera uruchamia się skrypt backup.bat (może być też w autostarcie czy na żądanie (klik w ikonkę))
Kod: Zaznacz cały
date /T >> Z:\arch\log.txt
time /T >> Z:\arch\log.txt
rsync -vcrtzb --delete --backup-dir=/cygdrive/Z/Arch/OLD /cygdrive/c/dane /cygdrive/z/Arch >> Z:\arch\log.txt
cd z:\Arch\OLD
gzip -9fr ./*
Dziekuje za zainteresowanie tematem.
@zoltan
Tylko jak dodam taki skrypt do wylaczania kompa, to on bedzie sie odpalal jak ktos wezmie lapka do domu i bedzie polaczony do swojej domowej sieci. Moze sie wtedy windows wywalac przy wylaczaniu.
Backup musi sie robic tylko w momencie jak jest w pracy.
Co to jest ten cygwin, normalna powloka bashowa?
Wtedy bym sobie do tego mogl skrypt napisac i by dzialalo git
@zoltan
Tylko jak dodam taki skrypt do wylaczania kompa, to on bedzie sie odpalal jak ktos wezmie lapka do domu i bedzie polaczony do swojej domowej sieci. Moze sie wtedy windows wywalac przy wylaczaniu.
Backup musi sie robic tylko w momencie jak jest w pracy.
Co to jest ten cygwin, normalna powloka bashowa?
Wtedy bym sobie do tego mogl skrypt napisac i by dzialalo git
Cygwin, a taki fajny wynalazek.
http://www.cygwin.com/
Z tym że nie trzeba go instalować, wystarczy ściągnąć, rozpakować to co interesuje (trzeba wiedzieć gdzie co jest). Lub - ściągnąć, zainstalować wersję default na jakimś komputerze, potem z katalogu /cygwin/bin skopiować te pliki które nas interesują na inny komputer - np.: rsync i niezbędne pliki dll. Najlepiej skopiować np rsync, spróbować uruchomić, wtedy zawoła że brakuje jakiegoś dll, dodać tego dll i spróbować jeszcze raz itp. Moją zawartość katalogu bin podałem wyżej. No i jeszcze ustawić PATH do katalogu w którym są pliki i pod windą w konsoli mamy polecenia unixowe/linuxowe - find, greep, gawk, ls, dd, ln... itp., można odpalać skrypty bashowe itd. Jak czegoś brakuje a ktoś się chce pobawić to można też kompilować pod cygwinem źródła linuksowe do exeka który uruchomi się pod Windows (tu czasami są problemy).
http://www.cygwin.com/
Z tym że nie trzeba go instalować, wystarczy ściągnąć, rozpakować to co interesuje (trzeba wiedzieć gdzie co jest). Lub - ściągnąć, zainstalować wersję default na jakimś komputerze, potem z katalogu /cygwin/bin skopiować te pliki które nas interesują na inny komputer - np.: rsync i niezbędne pliki dll. Najlepiej skopiować np rsync, spróbować uruchomić, wtedy zawoła że brakuje jakiegoś dll, dodać tego dll i spróbować jeszcze raz itp. Moją zawartość katalogu bin podałem wyżej. No i jeszcze ustawić PATH do katalogu w którym są pliki i pod windą w konsoli mamy polecenia unixowe/linuxowe - find, greep, gawk, ls, dd, ln... itp., można odpalać skrypty bashowe itd. Jak czegoś brakuje a ktoś się chce pobawić to można też kompilować pod cygwinem źródła linuksowe do exeka który uruchomi się pod Windows (tu czasami są problemy).