[+] mc - po
[+] mc - połączenie przez putty nie da się edytować plików
Na serwerze Debiana Etch AMD64 (www, postfix w trakcie instalacji) mam zainstalowane ssh, łączę się z domu z komputera Windowsowego przez putty na terminal Debiana. Niestety program "mc" uruchamia się dziwnie - zamiast kresek z których rysowane są tabelki są inne dziwne znaki, wygląd menu na dole jest też dziwny. Są problemy z przeglądaniem katalogów a całkiem nie daje się korzystać z funkcji edycji dostępnej przez F4, dzieją się dziwne rzeczy przy kasowaniu wpisów kasuje się co innego niż klikam a przy próbie wpisania też się wpisuje co innego niż naciskam.
W czym tkwi problem, czy da się go jakoś rozwiązać?
Chciałabym poinstalować trochę rzeczy z domu a da się edytować pliki tylko za pomocą "nano" które jest mniej poręczne.
W czym tkwi problem, czy da się go jakoś rozwiązać?
Chciałabym poinstalować trochę rzeczy z domu a da się edytować pliki tylko za pomocą "nano" które jest mniej poręczne.
Bardz bardzo dziękuję fnmirk 8-) Zmieniłam w puttym na UTF-8 i już w mc jest wszystko OK, barzo dobrze się edytuje.
Jakoś wydawało mi się, że mam latin2 - ale latin2 to mam jako default w konfiguracji serwera www, a na terminalu jak widać utf-8 ! Czy mogę jeszcze zapytać jakim poleceniem z terminala Debiana sprawdza się standard znaków narodowych?
Jakoś wydawało mi się, że mam latin2 - ale latin2 to mam jako default w konfiguracji serwera www, a na terminalu jak widać utf-8 ! Czy mogę jeszcze zapytać jakim poleceniem z terminala Debiana sprawdza się standard znaków narodowych?
-
- Beginner
Kod: Zaznacz cały
locale
locale
ewentualnie pyknij w konsoli, wyświetlanie może się troche poprawić
mc -a