Debian i Dell d630
Debian i Dell d630
Ma ktoś może Debiana postawionego na Dell d630. Czy są jakieś problemy z nim i czy trudno zainstalować grafikę intela itd. Dziś kupiłem a nie mam czasu na razie się nim bawić niestety.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Senior Member
-
- Senior Member
Już raz Ci źródełka podałem, czy trzeba tak: opis instalacji Lenny na D630kyziek pisze:i proszę o pomoc
-
- Senior Member
Chyba zdecydowanie nie zrozumieliśmy, bo napisałeś:kyziek pisze:Chyba się nie zrozumieliśmy :/
Zgodnie zaś z tym, co piszą posiadacze tego Della, którzy instalowali na nim także Debiana:kyziek pisze:Czy są jakieś problemy z nim i czy trudno zainstalować grafikę intela itd.
Kod: Zaznacz cały
No special procedure required during installation.
Add the following subsection to your /etc/X11/xorg.conf, if you want to hamstring the enforced restart of X-server:
Section "ServerFlags"
# Ignore ALT-CTRL-BACKSPACE
option "DontZap"
EndSection
Chodziło mi o to by ktoś kto ma/miał doczynienia z tego typu sprzętem powiedział jak(skąd) zainstalować tą karte grafiki aby nie było rozdzielczości 1024 na 768 i nie wyświetlało 0Hz a tak wogóle jeszcze touch-pad nie chodzi jak powinien bo najprawdopodobniej nie ma w jądrze wpisu odnośnie tego modelu podobno jest jakiś ster uniwersalny do della ale jeszcze nie znalazłem itd.
Podsummowując liczyłem że znajdzie się ktoś kto miał z nim do czynienia bym mógł uniknąć zbędnego szukania w śeci ponieważ mam zbyt dużo pracy by się tym zająć, natomiast sprawnie działający laptop napewno by się przydał.
Podsummowując liczyłem że znajdzie się ktoś kto miał z nim do czynienia bym mógł uniknąć zbędnego szukania w śeci ponieważ mam zbyt dużo pracy by się tym zająć, natomiast sprawnie działający laptop napewno by się przydał.
-
- Senior Member
To przynajmniej skonkretyzuj co chcesz uzyskać?kyziek pisze:Podsummowując liczyłem że znajdzie się ktoś kto miał z nim do czynienia bym mógł uniknąć zbędnego szukania w śeci ponieważ mam zbyt dużo pracy by się tym zająć
Np. na wielu LCD wyświetla się pod linuksem 0Hz i tyle. To nie błąd.
Co to znaczy
jedyny Pan Bóg raczy wiedzieć, bo nie podałeś co w nim działa źle.kyziek pisze:touch-pad nie chodzi jak powinien
Rozdzielczość ustawiasz poprzez
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure xserver-xorg

Widzisz i nic konkretnego ty mi nie napisałeś również bo w ten sposób nie zmienisz rozdzielczości bo już próbowałem.
Czasem można liczyć na życzliwość innych ludzi :-) ostatecznie na tym opiera się to forum. Jeżeli by się znalazł ktoś kto chciałby pomóc to mógłby spróbować i to tylko dlatego że chce, ja prosiłem by odezwał się (jeśli znajdzie się) ktoś taki kto ma taki sprzęt i naprawdę zna problem i tylko wskaże rozwiązanie.pavbaranov pisze:To są rzeczy, które wiele razy już, także na tym forum były i nie sądzę, by ktoś zechciał - z uwagi na Twoją pracę, odrywać się od swojej (wyobraź sobie, że inni też pracują) - poprowadzić za rękę, zwłaszcza, że nie piszesz nic konkretnego.