Przyznam, że początkowo sam miałem problemy z instalacją i konfiguracja Kadu na Debianie Etch 4.0 r3.
Chciałem aby było jak najbardziej podobne do Gadu Gadu, aby posiadało emotikonki i dźwięki z gg.
Opiszę krok po kroku jak zainstalować, skonfigurować i upodobnić Kadu do Gadu gadu. Sposób ten testowałem pod Debianem Etch 4.0 r3.
Wszystkie opisane tutaj operacje przeprowadzamy na koncie roota.
Otwieray konsolę, logujemy się na roota komendą su, wpisujemy hasło.
Edytujemy plik sources.list:
Sprawdzamy czy mamy tam taki wpis:nano /etc/apt/sources.list
Jeśli nie mamy to kopiujemy i wklejamy tą linijkę do tego pliku sources.list. Jeśli posiadamy jakieś inne wpisy kadu to możemy je zahaszować wpisując przed wpis # ponieważ są te wpisy nam niepotrzebne.deb http://www.kadu.net/download/binary/debian/repo testing main
Zapisujemy tak zmieniony plik kompinacją klawiszy: Ctrt + O, Enter i wychodzimy z pliku kombinacją klawiszy: Ctrl + X .
Aktualizujemy APTa poleceniem:
Instalujemy Kadu:aptitude update
Wybieramy: y, przepisujemy: tak, jeśli instalator prosi o potwierdzenie.aptitude install kadu
Możemy od razu zainstalować dodatkowe pakiety do Kadu. Napewno będzie nam potrzebny moduł dźwięku alsa-sound, oraz możemy doinstalować parę innych, np.: moduł sms, nowe ikonki, itp. Instalujemy to odpowiednio (piszemy ciągiem):
W czasie instalacji ignorujemy komunikaty zabezpieczeń klikając: yes i przepisując: tak (jeśli jest taka konieczność).aptitude install kadu-alsasound kadu-firewall kadu-mail kadu-miastoplusasms kadu-pcspeaker kadu-themecrystal22 kadu-themeglass22 kadu-xmms kadu-xosdnotify
Więcej pakietów zobaczymy wpisując polecenie:
Kadu uruchamiamy naciskając kombinację klawiszy Alt+F2 i naciskamy Enter i mamy uruchomione Kadu.aptitude search kadu
Jeśli chcemy mieć skrót do Kadu to tworzymy prawym przyciskiem myszy plik tekstowy w katalogu domowym. Klikamy na niego i powinien otworzyć sie edytor tekstowy. Wpisujemy tam:
zapisujemy plik i zamykamy edytor.#!/bin/bash
kadu
w konsoli wchodzimy do katalogu domowego użytkownika:
*W polu username podajemy naszą nazwę użytkownika.cd /home/username
ls
Odnajdujemy nasz skrypt kadu i w konsoli wpisujemy:
*pod kadu podstawiamy naszą nazwę skryptu.chmod +x kadu
I już mamy w katalogu domowym skrót do Kadu. Wystarczy na niego kliknąć.
Co zrobić aby Kadu startowało za każdym razem z systemem?
Musimy skopiować nasz skrypt do autostartu. W konsoli:
W Konquerorze folderu .kde nie zobaczymy bo jest to folder ukryty. Zobaczymy go po włączeniu wyswietlania plików ukrytych w menu Widok.cp /home/username/kadu /home/username/.kde/Autostart
chmod +x /home/username/.kde/Autostart/kadu
Dodatkowo aby Kadu nie sprawiało problemów z wyskakiwanie na wierzch polecam zmienić skrypt /home/username/.kde/Autostart/kadu tak:
Wcześniej należy go edytować:#!/bin/bash
sleep 10
kadu
Jeśli wpiszemy do pliku co potzreba, zapisujemy go: Ctrl + O i naciskamy Enter, następnie wychodzimy Ctrl+X.nano /home/username/.kde/Autostart/kadu
Poczekamy 10 sekund przy starcie na uruchomienie Kadu ale za to nie będzie nam wyskakiwać na wierzch czasem przy uruchamianiu bo tak u mnie bywało.
Problem autostartu Kadu mamy z głowy. Teraz zabieramy się za konfigurację Kadu.
Aby faktycznie nie wyskakiwało nam okno Kadu przy uruchamianiu:
W polu Przy logowaniu: zaznaczamy:Menu KDE -> Centrum sterowania -> Składniki KDE -> Menedżer sesji
A w polu Domyślne opcje zamykania systemu:Przywróć pustą sesję
Klikamy na Zastosuj i zamykamy okno. Nastepnie w oknie Kadu w menu Ustawienia, w zakładce Ogólne zaznaczamy:Wyłącz komputer
klikamy na Zastosuj i OK. Po tych czynnościach Kadu musi uruchamiać się zminimalizowane.Uruchom zminimalizowany
Jeżeli nie mamy dźwięku w Kadu to w oknie Kadu w menu wybieramy Zarządca modułów. Wyłączamy kliknięciem moduł ext_sound i klikamy na alsa_sound, tak żeby sie załadował. Jeśli go nie ma na liście, tzn. że nie jest zaisntalowany. Instalowanie pakietów opisałem wyżej.
Po tej operacji dźwięk w Kadu powinien już być.
Napewno byśmy chcieli mieć emotikonki i dźwięki ze standardowego gg 7.7. ¯aden problem.
Najpierw pobieramy plik stąd: http://rapidshare.com/files/110831537/kadu.tar.gz.html
Kopiujemy je do katalogu domowego, za pomocą kopiuj i wklej.
Rozpakowyjemy w katalogu domowym archiwum klikając ja nie prawym klawiszem myszy i wybierając opcję: "rozpakuj tutaj". Jeżeli mamy rozpakowany katalog "kadu" w naszym katalogu domowym użytkownika to zamykamy ikonkę kadu w tray'u i wpisujemy w konsoli:
I już mamy podmieniony katalog z emotami i dźwiękami z gg77.rm -fr /usr/share/kadu
cd /home/username
cp -r kadu /usr/share
Po tych czynnościach powinniśmy mieć emotikonki i dźwięki standardowe z gg 7.7. Możemy juz uruchomić Kadu.
W Ustawieniach Kadu na samym dole ustawiamy poziom zaawansowania na expert.
W zakładce Ogólne: polecam odznaczyć opcję Sprawdzaj uaktualnienia.
W zakładce Powiadamianie: Zaznaczamy powiadom o wszystkich kontaktach.
W zakładce Ogólne polecam włączyć Autostatus i Automatyczny status "zajęty".
W zakładce Rozmowa aby pisanie trwało szybciej odznaczamy pole Potwierdzenie wysyłania wiadomości (czekaj na dostarczenie).
W zakładce Dźwięki[ polecam odznaczyć opcję: Odtwórz dźwięki tylko gdy okno rozmowy jest nieaktywne
Więcej opcji dopasowujemy sami w Ustawieniach, na odpowiadające nam.
Takim to sposobem upodobniliśmy Kadu do Gadu Gadu. Nawet myślę, że kadu jest lepsze od gg bo nie zawiera reklam w okienkach rozmowy.
¯yczę przyjenego korzystania z rozGGadanego Kadu!
Pozdrawiam