Witam! Mam taki problem.
Zalozmy ze mam 2 systemy Linux i WinXp. Zaintalowalem gruba i ladnie obsluguje mi start obydwoch sytemow. A chce miec w okienku wyboru pozycje other ktora odnosic sie bedzie np. do botowalnej plyty ktora znajduje sie w Cd-romie.
Mowiac krotko nie chce mi sie za kazdym razem zmieniac botowania w biosie ze 1 butuje z Cd tylko chce miec te opcje jako 3 pozycje w grubie a w biosie na zawsze pozostanie juz jako 1 butowanie HDD.
Macie jakis pomysł jak to zrobic?
Te informacje chce nastepnie przelozyc na bootowanie ghosta(w celu backupa) z partycjia z dowolnym systemem ale juz z poziomu dysku twardego.
Grub, ghost i duzo trudnej zabawy z bootowaniem
A dlaczego musisz przestawiać w BIOSie? Ustawiasz start systemu na pierwszej pozycji z Cdromu i jak będzie włożona płytka startowa do napędu to system wystartuje z płytki. Jak wyjmiesz płytkę z napędu to uruchamiając następnym razem komputer, system wystartuje z drugiego w kolejce na liście dysku twardego z systemem. Widzisz jakiś problem? I tak musisz wykonać restart systemu, to niema sensu tworzenie tego co ty zamierzasz. Nawet nie wiem czy jest to wykonalne. Nie zastanawiałem się nad tym nigdy i nie spotkałem podobnego rozwiązania.
-