Witam. Pracuje na Debianie Lenny, który jak na moje oko chodzi dosyć wolno. Zainstalowane mam kde-core + parę aplikacji. Iceweasel chodzi strasznie wolno. Zauważyłem to w zasadzie niedawno, po zainstalowaniu Slackware (zainstalowałem pakiety full, a tam poprostu firefox smiga). Wiem że to trochę może i specyfika systemów, ale może poprostu mam coś źle skonfigurowane?
Mój pc: celeron prescott 3.06 mhz, 512 MB ram, nvidia gforce 5500.
Prosiłbym o jakieś sugestie i propozycje.
Pozdrawiam
Wolny system --- Debian Lenny
Zobacz czy masz jakieś nie potrzebne usługi http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=4366
U mnie pomogło.
Masz superkarambe?, beryla?, Na czym masz największe obciążenie, jaki proces?
Zobacz jeszcze konfiguracje xorg.conf, zła konfiguracja może mocno obciążyć CPU i ram, szczególnie przy włączonych: beryl lub compiz.
Masz wykożystywany swap?
→Dołóż ramu→
Jeszcze jedno. Zainstalowałem shorewall +firestarter, też pomogło. Jakaś usługa serwerowa nieźle mi obciążała cały system. Chkrootkit pokazał na jakim porcie coś się dzieje.
U mnie pomogło.
Masz superkarambe?, beryla?, Na czym masz największe obciążenie, jaki proces?
Zobacz jeszcze konfiguracje xorg.conf, zła konfiguracja może mocno obciążyć CPU i ram, szczególnie przy włączonych: beryl lub compiz.
Masz wykożystywany swap?
→Dołóż ramu→
Jeszcze jedno. Zainstalowałem shorewall +firestarter, też pomogło. Jakaś usługa serwerowa nieźle mi obciążała cały system. Chkrootkit pokazał na jakim porcie coś się dzieje.
Cudów nie ma. Jak system jest zamulony, to musi być winowajca. Zachęcam do kożystania z monitora conky. oraz z Conky`ego najlepiej sobie skompilować. Bo inaczej może przekłamywać. Może być błąd w ustawieniach xorg.conf. Wówczas monitor pokaże że proces xorg sie wybija ponad inne. Co do przeglądarek to ja widzę obciążenie, ale przez wtyczki flasha, jak przeglądarka trafi na stronę z flashem to widać jak pluginwrap się wybija nad inne procesy.
Kod: Zaznacz cały
htop