[+] sie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
obuch

Post autor: obuch »

v-sgfx pisze:Mam to samo co autor, ja natomiast zapłaciłem za internet.
Wolny internet na tym Debianie jak i na Ubuntu, myślę że to wina network manager. Czy wlassistant załatwi sprawę? Czy to to samo, ale na początek chcę wiedzieć, czy obsługuje wifi i czy będzie współpracować z ndiswrapperem?
A my byśmy chcieli wiedzieć o jakim sprzęcie piszesz.
Z tego co napisałeś - masz dostęp do internetu, tyle że wolną prędkość? Autor twierdzi, że otrzymuje adres ip ale natomiast nie ma dostępu do sieci zewnętrznej - to dwa różne problemy.
Podaj sprzęt, konfigurację.
lukkas

Post autor: lukkas »

Faktycznie, błąd był po stronie dostawcy. Po prostu podpinałem 2 komputery ,,nielegalnie''.
Malik

Post autor: Malik »

Witam.

Mam problem z Debianem oraz nie tylko z dhcp, ale w ogóle z przyłączeniem komputera do sieci.
Nie sądzę aby to była wina ustawień w systemie.

Posiadam dwa dyski. Na jednym jest Windows (niby badziew, a działa), ata, na drugim jest Debian, sata. Łączę to dsl dialog podłączony do rutera, z którego internet idzie na laptopa (bezprzewodowo) oraz po kablu do mojego komputera (ustawienia rutera też sprawdzone).

Niech mi ktoś wyjaśni teraz czemu pod Windowsem wszystko działa jak należy, a pod Debianem za nic nie mogę nawiązać połączenia?
Już nawet podczas instalacji nie mogę nawiązać połączenia i nie ma to znaczenia, czy konfiguruje sieć ręcznie wpisując wszelkie ip, bramy, itp., czy ustawiam dhcp. Połączenia po prostu nie da się nawiązać i już.

Czyżby dialog coś namieszał?
ODPOWIEDZ