Amarok problem z baz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kremien

Amarok problem z bazą danych sqlite

Post autor: kremien »

Mam problem z amarokiem. Gdy włączam go na chwikę tylko pokazuje się splash i się wyłącza bez żadnego błędu Natomiast jako root włącza się. Pomyślałem, ze chodzi o uprawnienia. zrobiłem backup folderu /home/zzz/.kde/share/apps/amarok i go usunąłem i amarok się odpalił. Teraz wrzucałem pokolei pliki z backupu i okazało się, że przyczyną jest pliki collection.db. Gdy go nie ma amarok sie włącza z wszystkim co miałem, oprócz danych z tego pliku (m.in. moich punktacji, kolekcji itd.) Problem w tym, że na tym akurat mi zależało najbardziej :-x. Moje pytanie brzmi: co mogę zrobić, żebym mógł przywrócić ten plik aby odzyskać moją kolekcję? Próbowałem grzebać w uprawnieniach i nic mi sie nie udało. Otworzyłem nawet plik w edytorze tekstu i wkleiłem go zastępując plik, który amarok sobie sam utworzył i uruchomił się, ale bez kolekcji. Problem pojawił się po reinstalacji systemu. Oczywiście przy instalacji usera nazwałem tak samo jak przedtem i ten sam folder domowy. Skończyly mi się już pomysły co mogę zrobić. Wydaje mi się, że trzeba zmienić uprawnienia do tego pliku i podrzucić to z powrotem. Nie wiem tylko jakie uprawnienia powinny być więc proszę kogoś z was o sprawdzenie tego u siebie i małą podpowiedź jak z linii komend mogę te uprawnienia zmienić.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kremien pisze:...Wydaje mi się, że trzeba zmienić uprawnienia do tego pliku i podrzucić to z powrotem. Nie wiem tylko jakie uprawnienia powinny być więc proszę kogoś z was o sprawdzenie tego u siebie i małą podpowiedź jak z linii komend mogę te uprawnienia zmienić.
A szukałeś

Kod: Zaznacz cały

man man
man chown
man chmod
chmod --help
chown --help
>>Debian reference<<
w twoim przypadku:

Kod: Zaznacz cały

chown -vR użytkownik:grupa_użytkownika /ścieżka_do_katalogu
ODPOWIEDZ