Witam wszystkich urzytkownikow forum,
jestem dosc nowy w temacie debiana i nie wiem do konca jak sie z tym uporac: otoz mam zainstalowany podstawowy system debiana i chce wzbogacic go o opcje hibernacji. Szukalem troche o tym ale do konca nie wiem jak to mam zrobic, jakby ktos mi mogl opisac krok po kroku co trzeba zrobic by to uczynic to bede wdzieczny.
hibernacja debiana - tuxonice howto
hibernacja działa na podstawowym systemie.
Wpisz
lub
Wpisz
Kod: Zaznacz cały
hibernate-disk
hibernate-ram
teraz troche z innej strony, zainstalowałem tuxonice, poprawiłem skrypt i komputer mi się już hibernuje do pliku, ale jest problem z tym że się nie odpala, wyczytałem na wiki coś takiego:
Więc do rzeczy (po mojemu, czyli dla początkującego), w co wpisać:
aby przy starcie systemu to polecenie się wykonało.
ale nie wiem jak sprawdzić czy używam initrd czy initramfs (w grubie jest initrd - wiec po tym się domyślam że tego właśnie używam), nie mogę znaleźć tego skryptu linuxrc.If you are using an initrd, you MUST edit the linuxrc script to attempt to resume before filesystems are mounted. Do this by inserting the line:
echo 1 > /sys/power/tuxonice/do_resume
somewhere after mount /proc but before mounting filesystems in your linuxrc script.
If you are using an initramfs, you will need to do the same thing to your /sbin/init script, else you will never be able to resume.
Więc do rzeczy (po mojemu, czyli dla początkującego), w co wpisać:
echo 1 > /sys/power/tuxonice/do_resume
Czasu już trochę minęło
ale może się komuś przyda:
W moim przypadku wystarczyło:

W moim przypadku wystarczyło:
touch /etc/initramfs-tools/scripts/local-premount/suspend2_do_resume
echo '#!/bin/sh' > /etc/initramfs-tools/scripts/local-premount/suspend2_do_resume
echo 'echo 1 > /sys/power/tuxonice/do_resume' >> /etc/initramfs-tools/scripts/local-premount/suspend2_do_resume
chmod +x /etc/initramfs-tools/scripts/local-premount/suspend2_do_resume
update-initramfs -u