restart apache z poziomu php
-
restart apache z poziomu php
Czy to jest w oole mozliwe? nawet nie o restart mi chodzi ale o wykonanie apache2ctl graceful. Probowalem juz za pomoca exec("/usr/sbin/apache2ctl graceful"), shell_exec("/usr/sbin/apache2ctl graceful") , system("/usr/sbin/apache2ctl graceful") lecz za kazdym razem jedyne co uzyskiwalem to: httpd not running, trying to start.
-
Moze podam wiecej szczegolow. korzystam z mod_sqlinclude do konfiguracji vhostow apache. Zeby jednak zmiany byly uwzglednione trzeba zrestartowac apache. generalnie zawsze mozna wbic na shella i to zrobic ale jest to niezbyt fajne rozwiazanie. Wymyslilem dlatego, ze zmieniajac zawartosc mysqla dodam sobie komende na restart apache w skrypcie php. Ktos mi juz podsunal pomysl zeby wykorzystac program monit, ktory sprawdzilby czy w pliku odpowiedzialnym za vhosty byly jakies zmiany i zrestartowal apache. Jednak jak juz sie nameczylem zeby wrzucic te vhosty do bazy (i o dziwo dzialaja
) to chcialbym to jakos wykorzystac. Moze jest jakis inny sposob na rozwiazanie tego problemu?

to w bazie musiałeś miec jakieś pole odpowiadające za oznaczeni, że vhost był zmodyfikowany? i chyba wtedy zapytanie w stylu:
?? I potem tylko Jedno tylko pytanie: w czym był ten skrypt: perl, bash, python, php ?
Kod: Zaznacz cały
SELECT * FROM `vhost_table` WHERE `v_mod` = 1
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/apache2 reload
Jeśli chodzi o mnie to robię to troszkę inaczej.
Napisałem daemona w perlu, przez protokół soap za pomocą php wykonuje funkcje z daemona i restart gotowy
, chyba jasne?
Pozdrawiam
[Dodano: 2008-02-25, 10:39]
Napisałem daemona w perlu, przez protokół soap za pomocą php wykonuje funkcje z daemona i restart gotowy
, chyba jasne?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
[Dodano: 2008-02-25, 10:39]

Pozdrawiam