,,grub error''

Pomoc dotycząca instalacji systemu
szajskerl

,,grub error''

Post autor: szajskerl »

Zainstalowałem sobie Debiana netinstall. Po odpaleniu komputera pokazuje się tylko napis:

Kod: Zaznacz cały

GRUB _
i to wszystko.
Naprawa Gruba z poziomu live cd nie pomogła. Wydaje się być wszystko dobrze - DSL śmigał bez problemów z grubem właśnie, więc to nie wina sprzętu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zainstaluj lilo i uruchom system. Jeżeli instalujesz netinstall Lenny to jest jakiś problem mnie grub wcale się nie chciał zainstalować.
szajskerl

To nie jest rozwiązanie. Nie lubię lilo, zależy mi na grubie.

Edit:
O ile gruba wiem jak instalować z poziomu live-cd o tyle nie wiem jak to zrobić to z lilo. Jak zatem usunąć mam gruba i bezpiecznie podmienić na lilo jakimś livecd?
fnmirk
Senior Member

Po uruchomieniu możesz zainstalować gruba --- ten instalowany z płyty to nowy grub2 i jest w trakcie testów chyba --- jeszcze nie szukałem nic na ten temat.
Aby zainstalować gruba z wykorzystaniem liveCD należy wcześniej wyzerować mbr jest o tym na forum

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=1
szajskerl

Chodziło mi o instalację: ,,lilo - lilo-install''? Jaką komendą się to instaluje?
fnmirk
Senior Member

Wyzeruj mbr i np.: odpal komputer z płyty instalacyjnej Debiana wpisując po znaku zachęty rescue, dalej poprowadzi cię instalator i będziesz miał opcję instalacji różnych komponentów jest do wyboru pierwszy grub, poniżej lilo. Z liveCD podobnie jak grub.
Porównaj >>lilo<< i >>grub<<
ODPOWIEDZ