Realtek RTL8111B nie dziala net

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
jaxaoo

Realtek RTL8111B nie dziala net

Post autor: jaxaoo »

Wymienilem komputer i pojawil sie problem z siecia. Po instalacji czystego debiana lenny niby karte widzi ale jednak nie widzi :D . lspci daje

Kod: Zaznacz cały

lspci | grep -i ethernet
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
w ustawieniach sieci jednak karty nie widzi, robie ifconfig eth0 up i tez to nic nie daje...
siec jest z wlaczonym dhcp...
plx help.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

zainstaluj najnowsze jądro dostępne w repo Lenny'ego - będzie działać. Tak w ogóle to od razu powinno działać. Mam tę samą kartę.
Jak sobie nie poradzisz, to ściągnij sterownik r1000 - na nim biega ta karta
jaxaoo

Mialem napisac posta o tym, ze nie idzie instalacja sterownikow od realteka bo wywala "nie ma takiego pliku ani katalogu" po "make clean modules", chcialem wkleic loga ale niestety nie moge przeniesc pliku z logiem na pendrive'a bo za kazdym razem kiedy go na niego skopiuje i odlacze to wtedy znika..... Brak slow.....

Czy ktos moglby mi pomoc z uruchomianiem tej karty?
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

jaxaoo, spróbuj dodać moduł:

Kod: Zaznacz cały

# modprobe r8169 
Mam tę samą kartę, na tym module śmiga bez problemu na każdym Linuksie.
A pendrive przed wyjęcie TRZEBA odmontować. Zrobiłeś to? ;>
jaxaoo

Dalej nie dziala, wpisalem to co mowiles i nic. Probowalem jeszcze przestawic konfiguracje na static jednak nic nie pomoglo. Spingowalem brame i ping nie dochodzi. Nie rozumiem tego bo mam w sieci 4 komputery i kazdy z windowsem chodzi bez problemu. Kabel tez nie jest uszkodzony poniewaz na tym samym komputerze z systemem ms smiga. Dodam, ze probowalem zainstalowac jeszcze suse 10.3 i podczas instalacji tak samo jak z debianem karta nie dziala.

Czy jest jakis sposob krok po kroku i od poczatku zeby zainstalowac ta karte sieciowa ?

[ Dodano: 2008-02-13, 22:05 ]
Znalazlem rozwiazanie wiec napisze, bo problem moze dotyczyc sprej grupy osob uzywajacych plyt z chipsetem p35 i pochodnych ktore maja dual boot.

Karta nie dzialala na zadnym linuksie poniewaz windows ja wylaczal po shutdownie i reboocie, a biedny linuks nie potrafil sobie poradzic z jej wlaczeniem. Dla tych wiec co maja dwa systemy ratunkiem jest zmiana opcji w windowsie w ustawieniach karty "Wake on lan after shutdown" na enabled. Paradne !
ODPOWIEDZ