Witam,
Poszukuje dobrego programu do obslugi telefonow Motorola - czyli wgrywanie tapet/dzwonkow/filmów, wysylanie smsow i mmsow itd...
kmobiletools prawie spelnia moje wymagania, ale jest zbyt prymitywny i nie posiada funkcji łączenia z internetem ani wysyłana mmsow, nie mozne tez wgrywac plików na telefon. Poza tym wywala sie mi od czasu do czasu.
Jest jeszcze moto4lin - tu mozna tylko wgrywac pliki z kolei, ale na zasadzie p2k czyli caly telefon rozpruty i mozna szkod narobic (jezeli ktos sie nie zna). I nie wiem czemu dziala tylko jako root.
Czy istnieje jakis jeden program, ktory umozliwia wszystko to o czym wspomnialem? Cos na miare MPT pod Windows.
Ze sterownikami nie ma klopotu - do mojej V235 sa sterowniki w kernelu. Mam problem tylko ze znalezieniem dobrego programu.
Jaki soft do obslugi telefonu Motorola?
No to jest lepsze tylko ze:
- obsługuje tylko AT jezeli chodzi o komunikacje przez kabel USB. Co za tym idzie, nie ma mozliwosci bezposredniego wysylania sms, a jedynie za pomoca uprzedniego zapisania w telefonie. Niby to nic, ale w unicode (z polskimi znakami np.) smsa juz nie wysle. w kmobiletools dzialalo to za pomoca protokolu CKP
- nie ma mozliwosci wyslania mms.... tylko EMS z animacja i dzwiekiem
- nie ma mozliwosci polaczenia z netem ani sciagania z telefonu/wgrywania na telefon tapet dzwiekow i filmow
Za to jedna DUZA zaleta - mozna wysyalc Flash SMS - tu jestem bardzo mile zaszkoczony, przetestowalem i dziala :-)
- obsługuje tylko AT jezeli chodzi o komunikacje przez kabel USB. Co za tym idzie, nie ma mozliwosci bezposredniego wysylania sms, a jedynie za pomoca uprzedniego zapisania w telefonie. Niby to nic, ale w unicode (z polskimi znakami np.) smsa juz nie wysle. w kmobiletools dzialalo to za pomoca protokolu CKP
- nie ma mozliwosci wyslania mms.... tylko EMS z animacja i dzwiekiem
- nie ma mozliwosci polaczenia z netem ani sciagania z telefonu/wgrywania na telefon tapet dzwiekow i filmow
Za to jedna DUZA zaleta - mozna wysyalc Flash SMS - tu jestem bardzo mile zaszkoczony, przetestowalem i dziala :-)
-
- Senior Member
Zobacz np. tu: http://tuxmobil.org/phones_survey_motorola.html Kiedyś sama Motorola robiła jakiś program pod linuksa do obsługi ich telefonów - nie wiem, jak to w tej chwili wygląda i co obsługuje.