jak odinstalowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
walent_79

jak odinstalować libgphoto2-2.3.1

Post autor: walent_79 »

jak w temacie, próbowałem na różne sposoby i nie mogę nic znaleźć
Coremeil

Post autor: Coremeil »

apt-get remove libgphoto2-2.3.1
walent_79

wyskakuje mi, że nie może znaleźć paczki, a na pewno instalowałem to niedawno ze żródeł i chcę wrzucić nowszą wersję
Coremeil

Post autor: Coremeil »

Poszukaj w Synapticu jak masz, a jak nie to apt-get install synapic, zaznaczone, to te zainstalowane, a jak znajdziesz pakiet to odznacz i zastosuj zmiany. ;-)
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

dpkg -r nazwa_pakietu
giaur
Member

Post autor: giaur »

Oj panowie przeciez napsial ze instalowal ze zrodel wiec jakie apt-get i jakie dpkg? :shock:

Do autora: jezeli masz jeszcze zrodla to make uninstall. Jezeli nie masz zrodel to masz problem - mozesz sprobowac pobrac jeszcze raz ta sama wersje, jeszcze raz skompilowac, jeszcze raz zainstalowac a potem make uninstall.

Mieszania instalacji z pakietow i ze zrodel radze nie probowac. W ogole w zasadzie nie ma zadnego powodu, zeby jakiekolwiek biblioteki dostepne w repo instalowac ze zrodel.

Swego czasu (jak jeszcze bylem glupi) bawilem sie w insalacje GTK ze zrodel (oczywiscie nie dalem rady skompilowac wszystkich paczek bez bledow - ktorejs sie nie dalo). Skonczylo sie na tym ze potem juz w zaden sposob nie moglem zainstalowac GTK.
walent_79

dzięki 'giaur', pomogło.
ODPOWIEDZ