Aktualizacja z wersji stabilnej (Etch) do wersji testowej - jak?
Aktualizacja z wersji stabilnej (Etch) do wersji testowej - jak?
Witam.
Czy jest możliwa aktualizacja Linuksa Etch 4.0 na wersje testowej? Chodzi mi przede wszystkim o możliwość obsługi nowszego sprzętu - istniejący dysk z systemem Linux został przeniesiony do nowego komputera (inna płyta główna, sieciówka itp.).
Da się zainstalować nowszą wersję z płyty dvd tak aby zaktualizowało wszystko i wykryło (wraz z konfiguracją) nowszy sprzęt, ale nie ruszało istniejących usług serwerowych (poczta, www, i inne usługi serwera firmowego)?
Chodzi mi o to aby przy instalacji nowego Linuksa nie były skasowane żadne istniejące pliki i ustawienia konfiguracyjne (z wyjątkiem tych odpowiedzialnych za sprzęt - powinien zacząć wykrywać nowy sprzęt).
Płyta główna to Intel D945GCL, proc Intel Celeron D.
Czy jest możliwa aktualizacja Linuksa Etch 4.0 na wersje testowej? Chodzi mi przede wszystkim o możliwość obsługi nowszego sprzętu - istniejący dysk z systemem Linux został przeniesiony do nowego komputera (inna płyta główna, sieciówka itp.).
Da się zainstalować nowszą wersję z płyty dvd tak aby zaktualizowało wszystko i wykryło (wraz z konfiguracją) nowszy sprzęt, ale nie ruszało istniejących usług serwerowych (poczta, www, i inne usługi serwera firmowego)?
Chodzi mi o to aby przy instalacji nowego Linuksa nie były skasowane żadne istniejące pliki i ustawienia konfiguracyjne (z wyjątkiem tych odpowiedzialnych za sprzęt - powinien zacząć wykrywać nowy sprzęt).
Płyta główna to Intel D945GCL, proc Intel Celeron D.
Generalnie rzecz biorac, zadne ustawienia nie sa kasowane przy aktualizacji. Jezeli chcesz zaktualizowac to testing, dodaj odpowiednie wpisy w /etc/apt/sources.list.
Potem apt-get update i apt-get dist-upgrade
Co do wykrywania nowego sprzetu - tutaj nie jest wazne czy to etch, czy Lenny, najwazniejsza jest wersja kernela.
Aktualizacje kernela przeprowadzasz poleceniem: apt-get install linux-image[numer][architektura]
Poprzedni kernel nie jest usuwany, wiec nic nie ryzykujesz w tym przypadku.
Potem apt-get update i apt-get dist-upgrade
Co do wykrywania nowego sprzetu - tutaj nie jest wazne czy to etch, czy Lenny, najwazniejsza jest wersja kernela.
Aktualizacje kernela przeprowadzasz poleceniem: apt-get install linux-image[numer][architektura]
Poprzedni kernel nie jest usuwany, wiec nic nie ryzykujesz w tym przypadku.
mylisz się tylko troszkęgiaur pisze:w testing jest 2.6.23 o ile sie nie myle

Kod: Zaznacz cały
bodzio@admin:~$ aptitude search linux-image
v linux-image -
v linux-image-2.6 -
p linux-image-2.6-486 - Linux 2.6 image on x86
p linux-image-2.6-686 - Linux 2.6 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-2.6-686-bigmem - Linux 2.6 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-2.6-amd64 - Linux 2.6 image on AMD64
p linux-image-2.6-k7 - Linux 2.6 image on AMD K7
p linux-image-2.6-vserver-686 - Linux 2.6 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-2.6-vserver-k7 - Linux 2.6 image on AMD K7
c linux-image-2.6.18-4-486 - Linux 2.6.18 image on x86
i linux-image-2.6.20 - Linux kernel binary image for version 2.6.20
i linux-image-2.6.20.4 - Linux kernel binary image for version 2.6.20.4
p linux-image-2.6.22-3-486 - Linux 2.6.22 image on x86
p linux-image-2.6.22-3-686 - Linux 2.6.22 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-2.6.22-3-686-bigmem - Linux 2.6.22 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-2.6.22-3-amd64 - Linux 2.6.22 image on AMD64
p linux-image-2.6.22-3-k7 - Linux 2.6.22 image on AMD K7
p linux-image-2.6.22-3-vserver-686 - Linux 2.6.22 image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-2.6.22-3-vserver-k7 - Linux 2.6.22 image on AMD K7
i linux-image-2.6.22.5 - Linux kernel binary image for version 2.6.22.5
p linux-image-486 - Linux image on x86
p linux-image-686 - Linux image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-686-bigmem - Linux image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-amd64 - Linux image on AMD64
p linux-image-k7 - Linux image on AMD K7
p linux-image-vserver-686 - Linux image on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p linux-image-vserver-k7 - Linux image on AMD K7
bodzio@admin:~$
zgadza się >>tu są wyniki dla wszystkich<< - nawet nie zauważyłem że z Sida wywalili 

zawsze można sobie przekompilować jajeczko i zrobić kernel-headers. Gdzieś tu na forum wrzuciłem fajny opis dla newbie
aaaa znalazłem