[+] evolutrion nie dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Stardebrats

Post autor: Stardebrats »

Yampress, włączyłem, już wcześniej używałem evolution i tego konta, jak już mówiłem pocztę można pobierać prawidłowo z tego konta przez pop gdyż innymi programami to wychodzi, nie działa mi tylko evoluton,
problem pojawił się po update nic nie zmieniałem w konfiguracji, chociaż teraz pozmieniałem i posprawdzałem wszystko ustawienia są prawidłowe bo na identycznych pocztę mi pobiera tylko że za pomocą innych klientów.
mruwek

Post autor: mruwek »

Eh…
Evolution po updacie nie potrafił sobie poradzić z SSL i TLS. Tak miał po prostu. Ponoć naprawili to już dla następnej wersji, którą dostali najpier userzy sid-a, a "Testerzy" chyba dziś już mogą zassać to z repo.

Btw: czasem zamiast dumać samemu, po prostu warto sprawdzić bugs.debian.org :P
Stardebrats

sprawdzilem http://bugs.debian.org/461312 oraz 462967 faktycznie to jest ten błąd tyko że tam pisze że po update do najnowszej wersji 2.12.3-1 bug powinien być usunięty niestety mam tą wersję (która obecnie jest najnowsza) i niestety problem cały czas mam.
Pewne pocieszenie stanowi to ze to jest bug a nie z mojej winy
aczkolwiek ciągle nie działa :-(
witek
Beginner

Post autor: witek »

A jakby tak usunąć katalog .evolution (po uprzednim zrobieniu kopii zapasowej) z katalogu domowego. Uruchomić evolution założy wtedy nowy katalog .evolution z nowymi (czystymi) ustawieniami.
Stardebrats

witek, próbowałem, to nic nie daje
mruwek

Post autor: mruwek »

Faktycznie dalej występuje problem. Wobec tego trza się na innego klienta przenieść :) Ja polecam IceDove, choć Claws-Mail też nie gryzie. Na początku myślałem, że nie poradzę sobie bez kalendarza z evolution, ale i tu przesiadłem się na inny… papierowy. Wprawdzie nie ma powiadomień, ale za to jest bardziej "mobilny" :mrgreen:
Stardebrats

Dzięki pomocy kolegi z bugs.debian.org udało mi się rozwiązać problem.

Problem tkwił w tym, że trzeba było aktualizować również pakiety evolution-data-server, evolution-data-server-common do wersji 2.12.3-1, które się nie uaktualniały bo były w repozytoriach unstable.

Wystarczyło dodać repozytoria unstable do sources.list następnie zainstalować wyżej wymienione pakiety oraz evoluton w tej wersji, następnie wykasować repozytoria unstable.

Ps. Jak oznaczyć temat takim znaczkiem: [SOLVED]?
ODPOWIEDZ