Jak zainstalowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Llewelyn_MT

Jak zainstalować aplikacje KDE4 pod KDE3?

Post autor: Llewelyn_MT »

Używam Debiana Lenny z KDE. Ponieważ widziałem Kubuntu z KDE4 wiem, że nie nadaje się on do codziennego użytku. Chcę jednak spróbować instalacji i przetestować niektóre programy z KDE4. Mam jednak problem, który opiszę na przykładzie kget.

Zgodnie z opisem na stronie Debian KDE dodałem repozytoria Sid (preferencja APT 100) i Experimental (preferencja APT 50). Na końcu tej strony jest napisane, że by używać aplikacji KDE4 w KDE3 są potrzebne biblioteki kdelibs5, kdepimlibs5 i kdebase-runtime. Zainstalowałe je bez problemu. Natomiast już próba instalacji kget zakończyła się nierozwiązywalnym konfliktem. W skrócie chodzi o to, że nie można zainstalować kdebase-workspace-* bez usunięcia kcontrol. Jako że ten ostatni pakiet jest dość istotny nie podjąłem się próby instalacji. Czy ktoś może już zainstalował coś podobnego?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Tak, próbowałem i w zasadzie, za wyjątkiem tych aplikacji, które są z 4, ale skompilowane na 3, nic nie działa. Jeśli chcesz przetestować, to ściągnij sobie jakiegoś LiveCD z tym środowiskiem (chyba najlepiej - mimo wszystko - chodzi SuSE). Rozwiązanie o tyle lepsze, że nie powoduje konfliktów i w żaden sposób nie naruszy Ci stabilnej, jak sądzę, na razie jeszcze 3.
Llewelyn_MT

pavbaranov pisze:Jeśli chcesz przetestować, to ściągnij sobie jakiegoś LiveCD z tym środowiskiem (chyba najlepiej - mimo wszystko - chodzi SuSE).
No fajnie, ale mój komputer (P3M@1,13]okular[/i] instaluje się poprawnie, ale kget już nie...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

[quote="Llewelyn_MT"]No fajnie, ale mój komputer (P3M@1,13]
No i co z tego, mogę się tylko uśmiechnąć --- ponieważ większość swojego czasu spędzam przed PIII 600 i właśnie kończę nagrywanie Live Four KDE (link). Więcej optymizmu.
Pozdrawiam.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

WIdocznie jest tak, ze niektóre działają, a niektóre nie. Dolphin, okular, nie problem uruchomić - inne widocznie są bardziej związane z nowym środowiskiem.

[ Dodano: 2008-01-26, 17:20 ]
Aha, ponoć można korzystać z obu, tj. z KDE 3 i 4, ale w tym przypadku trzeba 4 skompilować samemu.
Llewelyn_MT

fnmirk pisze:No i co z tego, mogę się tylko uśmiechnąć --- ponieważ większość swojego czasu spędzam przed PIII 600 i właśnie kończę nagrywanie Live Four KDE (link). Więcej optymizmu.
Uruchomić LiveCD na moim sprzęcie to żaden kłopot. Uruchamiałem Kubuntu LiveCD na Celeronie 333 z 256MB RAM. Używać LiveCD się nie da na dłuższą metę. Ja komputer wykorzystuję do pracy i ma być szybki i cichy. Na LiveCD jest sporo wolniejszy, CD pracuje bardzo głośno (dużo głośniej niż cała reszta laptopa łącznie), napęd CD mam zablokowany, a dostęp do plików na dysku utrudniony (zależnie od dystrybucji). Do tego RAM ograniczają ramdyski. Gdybym mógł te zainstalować programy w rodzaju kget (bo nie są to aplikacje kluczowe dla mojej produktywności) mógłbym już testować i pisać raporty o błędach. LiveCD nie jest żadną alternatywą systemu zainstalowanego.
pavbaranov pisze:Aha, ponoć można korzystać z obu, tj. z KDE 3 i 4, ale w tym przypadku trzeba 4 skompilować samemu.
W Kubuntu właśnie skompilowali tak by były oddzielne, ale Debian KDE się nie popisało tym razem.

Ale, to podsunęło mi pomysł by spróbować sam kget skompilować. Może się tak uda.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Trochę źle może się zrozumieliśmy. Pragnąłem Cię trochę podbudować, że z twoim komputerem tak tragicznie nie jest. Nie przedstawiam Ci pracy z LiveCd jako alternatywy, to mimo to polecę Ci ciekawą dystrybucję, która umożliwi na twoim sprzęcie wygodną i wydajną pracę (bazą jej jest Debian Sid).
cdlinux_maly
będziesz mógł ją swobodnie zainstalować w swoim RAMie.
Na jej bazie łatwo można stworzyć własną wersję.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Llewelyn_MT

Nie czuję się urażony, bo to świetny sprzęt. :-)

Jeśli ktoś ostatnio jednak próbował zrobić to o co pytałem, to proszę o wskazówki. Na standardowej mieszance Lenny/Sid + Experimental (kdelibs 4.0.1-1) kget z KDE4 nadal nie daje się zainstalować pod KDE3 przez aptitude ("Sugerowane 10 zatrzymań.").
ODPOWIEDZ