[+] Automatyczne pojawianie si

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Mescam

[+] Automatyczne pojawianie się ikonki z np. pendrive

Post autor: Mescam »

Witam.

Debiana mam od soboty, wcześniej korzystałem z Ubuntu. Na Debianie brakuje mi jednej rzeczy, kiedy podłączam np. pendrive pod usb, nie pojawia mi się na pulpicie żadna ikonka, jedynie katalog z zawartością, którego po zamknięciu muszę szukać. W Ubuntu na pulpicie pojawiała się automagicznie ^^, dzięki której łatwo mogłem dostać się do katalogu.

I moje pytanie brzmi: Jak mogę coś takiego otrzymać na Debianie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Debian Lenny + KDE
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Nie musisz szukać. Na pulpicie jest ikona SYSTEM -> Urządzenia Przechowywania Danych -> Twoja Ikona
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Bodzio ma racje, jednakże ja mam inaczej :-)
1. Do /etc/fstab dodałem sobie

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1       /mnt/usb        auto    defaults,noauto,users,rw       0       0
2. Na pulpicie kde: PPM -> Utwórz nowe -> Dowiązanie do urządzenia -> dysk twardy -> Teraz przechodzisz w zakładkę urządzenia Wybierasz swoje urządzenie Dajesz okej :-)
U mnie działa.
Btw. nie zapomnij utworzyć pkt montowania! W moim przypadku

Kod: Zaznacz cały

mkdir /mnt/usb
Oraz musisz wiedzieć jak jest pokazywane urządzenie blokowe w systemie - /dev/sdXX ;-)
Później tylko, podłączasz sobie pendrive, czy co tam chcesz - klikasz prawy -> montuj :-) I działa
Mescam

Nie będzie przeszkadzać fakt, że pendrive jest montowany automatycznie?

Edit: Udało się. Dziękuję!
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Mescam pisze:Nie będzie przeszkadzać fakt, że pendrive jest montowany automatycznie?
Jak kto lubi, ja wolę samemu montować pendrive ;-)

---edit--
O, cieszę się, że działa :-) Ja zawsze to stosuje na KDE.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Mescam,
centrum sterowania >> pulpit >> zachowanie >> ikony urządzeń - "ptaszek" przy "zamontowany nośnik wymienny" oraz "odmontowany nośnik wymienny"
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ja dodam, ze u mnie w Gnome automatycznie pojawia sie na pulpicie, w KDE nie pamietam ale na pewno jest po wpisaniu adresu media:/ w Konqueror (do ktorego zreszta mam skrot na pulpicie, wiec wyglada to podobnie jak w Windows).
W fstab nie mam wpisanego pendriva i jest montowany automatycznie przez HAL.

Kiedys jak mialem Knoppixa to KDE tez bylo tak skonfigurowane - na pulpicie bylo to samo co w media:/ i jezeli dysk "był" to byla ikonka na pulpicie, jezeli "nie bylo" to nie bylo ikonki (jak pendrive lub cdrom). Ale jak to skonfigurowac samemu nie wiem - byla to zawartosc katalogu media:/ i z pulpitu usunac sie nie dalo - nie byly to dowiazania do dyskow.
Mescam

darkwater pisze:Mescam,
centrum sterowania >> pulpit >> zachowanie >> ikony urządzeń - "ptaszek" przy "zamontowany nośnik wymienny" oraz "odmontowany nośnik wymienny"
I za tą odpowiedź serdecznie dziękuję. Tego oczekiwałem

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ