B

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Concertina

Błąd Nautilusa przy wyświetlaniu Właściwości plików

Post autor: Concertina »

Zainstalowałam dziś debiana etch i zaktualizowałam go do wersji testowej, mam też domyślne dla wersji testowej jądro, i kiedy chcę wejść we właściwości pliku lub foldera w nautilusie wyskakuje Narzędzie zgłaszania błędów, w logu fragment o tym zdarzeniu wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

file:///home/lila/z4634979X.jpg
0x8182720 2007/11/02 22:02:48.1005 (GLog): file /tmp/buildd/gtk+2.0-2.12.1/gtk/gtkliststore.c: line 1677 (gtk_list_store_compare_func): assertion failed: (VALID_ITER (&iter_b, list_store))
0x8182720 2007/11/02 22:02:48.1006 (USER): debug log dumped due to signal 6
Można coś na to poradzić?

------------
edit
Bug jest bardzo powszechny z tego co widzę na bugzilli, ale po uaktualnieniu do Sida problem zniknął...
hsz#

Post autor: hsz# »

Osobiście wywaliłem wpisy z pliku ~/.local/share/appilations/mimeinfo.cache - pomogło z miejsca.
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

ale to testowej czy czy unstable ? bo w profilu masz wpisane ze posiadasz unstable. Ja cos takiego miałem właśnie w testing a po update do Sida nie miałem już tego problemu.
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Napisałem tego posta wprawdzie wczoraj ale widząc rozwiązanie usunąłem. Ponieważ problem do końca nie został rozwiązany ponawiam propozycję rozwiązania które u mnie się sprawdziło.
Zmień na chwilę repozytoria dodając wpisy z Sid'a i jednocześnie stawiając znak "#" przed swoimi wpisami z Lenny'ego.
alt+F2 i wklejasz:

gksu -u root gedit /etc/apt/sources.list
Wklejasz poniższy teks w sources.list i zapisujesz.

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Sid~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
#deb [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] sid main non-free contrib
#deb-src [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] sid main non-free contrib
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
Teraz "Synaptic", "Szukaj" -wpisz nautilus.
Zaznacz do reinstalacji wszystkie pakiety, które znajdzie Synaptic ".
Może część z nich nie ma wpływu na Twój problem, ale po wymianie uzyskasz Nautilusa w pełni sprawnego. Właśnie wczoraj przeprowadziłem tę operację i wszystko gra. Propozycję wymiany przedstawił "supertux" w poście z działu wyżej przy okazji zmiany tła pulpitu -przy klikaniu prawym klawiszem myszy, proponując zastąpić dwa pliki Lennego plikami Sida: gnome-desktop-environment, gnome-desktop-data/
Ja wymieniłem wszystkie z nazwą nautilus.
Pojawiła się możliwość łatwej zmiany ikon, która przy jakiejś okazji zaginęła.
Teraz usuwasz wstawione wcześniej znaki "#" i wstawiasz je przed wpisami z Sida -może te repozytoria jeszcze się przydadzą lub usuwasz je całkowicie.

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ