Zainstalowałem sobie wczoraj wieczorkiem Debianika z linii testing a dzisiaj jeszcze dopieszczam konfigurację, lecz niestety jak to bywa zawsze się napotka problemiki. Obok tego systemu mam jeszcze ponad półroczne Ubuntu. Do rzeczy..
LINK - Tak wygląda mój menadżer okien i jest tak niefunkcjonalny i paskudny, że aż niedokończę zdania. W sesji jest odpalony nautilus + metacity i martwi mnie to, że nie mam tu takich podstawowych funkcji jak pasek nawigacji, przycisków wstecz, dalej, do góry, ale to nic w porównu z otwieraniem dosłownie wszystkiego na co kliknę w osobnym oknie. No i pytanko co polecacie zainstalować by śmigało fajnie. Metacity nie chciałem wyrzucać bo chce za sobą pociągnąć pół gnoma, w tym gnome-terminal, nautilus i takie tam.
======================================================================================
Sprawa druga...na szczęście regulamin nie wyznaje zasady "jeden temat, jeden problem" 8-)
Firefox nie chce się zainstalować, dokładniej rzecz biorąc zapętla się na zależnościach.
Kod: Zaznacz cały
debian:/home/piotrek# aptitude install firefox
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
firefox
0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 53,9kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 86,0kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
firefox: Wymaga: iceweasel (< 2.0.0.6-0etch1+lenny1.1~) ale zainstalowana jest wersja 2.0.0.11-1.
Rozwiązywanie problemów...
Nie można rozwiązać problemów z zależnościami!
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
firefox
0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 53,9kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 86,0kB.
aptitude failed to find a solution to these dependencies. You can solve them yourself by hand or type 'n' to quit.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
firefox: Wymaga: iceweasel (< 2.0.0.6-0etch1+lenny1.1~) ale zainstalowana jest wersja 2.0.0.11-1.
Resolve these dependencies by hand? [N/+/-/_/:/?]