/mnt/hda2 a media:/
/mnt/hda2 a media:/
Witam!
Na wstępie chciałbym się wytłumaczyć, bo pewnie rzecz nie jest specjalnie trudna, czy trudno dostępna...ale nie przychodziło mi do głowy żadne konkretne sformułowanie pytania dla google:]
Sprawa wygląda tak:
zamontowałem w konsoli z roota partycję ntfs przy użyciu ntfs-3g w Etchu, ntfs-3g pobrałem za pomocą repo lenny'ego. Partycja generalnie działa....z roota, z usera, moge sobie na nią włazić, słuchać muzyki, i takie tam....z poziomu konsoli. ALE. W konquerorze, wchodząc w Storage media, widzę tę partycję jako odmontowaną, i nie mam pojęcia jak media:/ odnieść do /mnt/hda2 lub ewentualnie jak zmienić ścieżkę dostępu dla w/w. Myślę że jasno się tłumaczę...
pozdrawiam, put
Na wstępie chciałbym się wytłumaczyć, bo pewnie rzecz nie jest specjalnie trudna, czy trudno dostępna...ale nie przychodziło mi do głowy żadne konkretne sformułowanie pytania dla google:]
Sprawa wygląda tak:
zamontowałem w konsoli z roota partycję ntfs przy użyciu ntfs-3g w Etchu, ntfs-3g pobrałem za pomocą repo lenny'ego. Partycja generalnie działa....z roota, z usera, moge sobie na nią włazić, słuchać muzyki, i takie tam....z poziomu konsoli. ALE. W konquerorze, wchodząc w Storage media, widzę tę partycję jako odmontowaną, i nie mam pojęcia jak media:/ odnieść do /mnt/hda2 lub ewentualnie jak zmienić ścieżkę dostępu dla w/w. Myślę że jasno się tłumaczę...
pozdrawiam, put
Przede wszystkim, nie montuj w /mnt/hda2 tylko /media/hda2. Po drugie, nie montuj recznie, tylko dodaj wpis w fstab. Jezeli nie mozesz zamntowac automatycznie w Konqueror, to prawie pewne ze masz blad w fstab. Jezeli nei ma w fstab do Konqueror i tak nei zobaczy tego jako partycji.
Aha i jeszcze jedno: chodzi ci tylko o odczyt partycji ntfs, czy zalezy ci na zapisie? Jezeli chcesz tylko odczyt to nie warto bawic sie z ntfs-3g. Zreszta zapis i tak nie zadziala na kernelu < 2.6.20, a takiego chyba masz, bo w nowszych nie ma juz hdxx tylko sdxx.
Aha i jeszcze jedno: chodzi ci tylko o odczyt partycji ntfs, czy zalezy ci na zapisie? Jezeli chcesz tylko odczyt to nie warto bawic sie z ntfs-3g. Zreszta zapis i tak nie zadziala na kernelu < 2.6.20, a takiego chyba masz, bo w nowszych nie ma juz hdxx tylko sdxx.
A to dlaczego? FHS mówi że w /media powinno się montować dyski wymienne (cd/dvd, usb, zip, flop). Dla reszty jest miejsce w /mnt, czyli, puton montuje we właściwym miejscu.giaur pisze:Przede wszystkim, nie montuj w /mnt/hda2 tylko /media/hda2.
puton, dodaj do /etc/fstab linię:
Kod: Zaznacz cały
/dev/hda2 /mnt/hda2 ntfs-3g rw,users 0 0
mount -a
w fstab wpis oczywiscie dodalem, nastepujacy: dev/hda2 mnt/Stuff ntfs-3g defaults 0 0.
zmienie mnt na media, rzeczywiscie, nie wpadlem na to
co do ntfs3g - owszem, zapis przydatna bestia...wersja kernela 2.6.18, standardowa wersja dla Etcha, jak podrosne, i sie bardziej polapie w Linuksach, to sobie update'a strzele
dzieki wielkie, put.
zmienie mnt na media, rzeczywiscie, nie wpadlem na to

co do ntfs3g - owszem, zapis przydatna bestia...wersja kernela 2.6.18, standardowa wersja dla Etcha, jak podrosne, i sie bardziej polapie w Linuksach, to sobie update'a strzele

dzieki wielkie, put.
a dlaczego nie mozna? stanie się coś? ktos mi narzuca gdzie mam montować?giaur pisze:Przede wszystkim, nie montuj w /mnt/hda2 tylko /media/hda2.
jakie wpisy do fstab masz pod linkiem poniżej
http://dug.net.pl/faq/faq-6-100-Montowa ... i_NTFS.php
po wykonaniu wpisu w fstab jak wyzej
i wykonaniu
Otworzylem Konquerora, wszedlem na Storage media i kliknąłem w hda2. Hm. Tym razem nie pojawiło się nic, nie wyświetlił mi komunikatu o braku dostępu ale również nie wyświetlił mi danych z partycji:>
Dla wyjaśnienia dodam że po wpisaniu w pasek adresu Konquerora /mnt/hda2, pan Konqueror całą zawartość partycji ntfs ładnie wyświetlił...
Teraz to dopiero nie wiem o co chodzi:>
put
mount -a
Otworzylem Konquerora, wszedlem na Storage media i kliknąłem w hda2. Hm. Tym razem nie pojawiło się nic, nie wyświetlił mi komunikatu o braku dostępu ale również nie wyświetlił mi danych z partycji:>
Dla wyjaśnienia dodam że po wpisaniu w pasek adresu Konquerora /mnt/hda2, pan Konqueror całą zawartość partycji ntfs ładnie wyświetlił...
Teraz to dopiero nie wiem o co chodzi:>
put
Hm, nie robi różnicy - niezależnie od tego, czy w fstab wpiszę
czy
wynik jest taki, jak napisałem powyżej.
put.
/dev/hda2 /media/hda2 ntfs-3g rw,users 0 0
put.
Ani montowanie w /media ani żadne wpisy w fstab nie zmieniają sytuacji. W sumie da się z tym żyć, po prostu zamiast klikać wygodnie w ikonę partycji ntfs wystarczy wpisać w pasku adresu
Ale to zasadniczego problemu nie rozwiązuje, w razie jakichś sugestii - proszę się, kurde, nie krępować;>
put
/media/hda2
put