Jak w temacie, usiłuję zainstalować kartę PCMIA CB54G2 (Wi-Fi) NA Debianie i wszystkie moje starania kończą się na niczym a wszystkie sposoby instalacji jakie czytałem wymagają połączenia z internetem ale za przeproszeniem jak się do cholery połączyć z internetem nie mając skonfigurowanej karty PCMIA od Wi-fi?
Liczę że komuś uda się opisać instalację tejże karty na Debianie. Ddam jeszcze że posiadam normalny komputer z dostepem do internetu i Mp3 przez którą mogę przenosić dane.
Edit: Widzę że wszyscy omijają temat szerokim łukiem
// Poprawiłem Twój post - kolor zielony/czerwony jest zastrzeżony.
Kaka'
Instalacja CB54G2 na Debianie (KDE)
-
- Senior Member
To ściągnij te paczki, które potrzebujesz na "normalnym komputerze z dostępem do internetu", przenieś na ten z WiFi jedynie, zainstaluj, skonfiguruj i powinno grać.
Aby Ci pomóc w jakikolwiek sposób, to musisz cokolwiek więcej powiedzieć cóż to za karta C854G2. A przede wszystkim jaki ma chipset. Od tego zależy instalacja i paczki, które musisz mieć. Przy okazji, warto byłoby się pochwalić też jakiego Debiana masz, na jakim jądrze, z czego go instalowałeś itp.
Generalnie są 3 sposoby instalowania kart WIFI w linuksie:
1. natywna (tj. są moduły do kernela obsługujące dany tym karty)
2. madwifi (sterownik, głównie dla kart Aeterosa - zestaw aktualnie obsługiwanych jest na stronie madwifi)
3. ndiswrapper (sposób wykorzystujący sterowniki windows, ale tu również trzeba wiedzieć, czy dany sterownik jest obsłgiwany przez ndiswrappera, a info o tym masz na jego stronie).
W pozostałych przypadkach - albo w ogóle nie można skonfigurować karty, albo, niekiedy, udaje się problem obejść stosując jakiś "zamiennik" dla nieobsługiwanego sterownika.
Aby Ci pomóc w jakikolwiek sposób, to musisz cokolwiek więcej powiedzieć cóż to za karta C854G2. A przede wszystkim jaki ma chipset. Od tego zależy instalacja i paczki, które musisz mieć. Przy okazji, warto byłoby się pochwalić też jakiego Debiana masz, na jakim jądrze, z czego go instalowałeś itp.
2. madwifi (sterownik, głównie dla kart Aeterosa - zestaw aktualnie obsługiwanych jest na stronie madwifi)
3. ndiswrapper (sposób wykorzystujący sterowniki windows, ale tu również trzeba wiedzieć, czy dany sterownik jest obsłgiwany przez ndiswrappera, a info o tym masz na jego stronie).
W pozostałych przypadkach - albo w ogóle nie można skonfigurować karty, albo, niekiedy, udaje się problem obejść stosując jakiś "zamiennik" dla nieobsługiwanego sterownika.
możesz jeszcze użyć linuxant, tylko, że jest to rozwiązanie płatne
ściągnij pełną paczkę (nie instalatora który wymaga netu, jak ja zrobiłem na początku:P)
http://www.linuxant.com/driverloader/wl ... 86.deb.zip
potem tylko musisz się u nich zarejestrować i dostaniesz klucz licencyjny ważny 30 dni
żeby dostać klucz bez limitu czasowego musisz zapłacić 20$
przy moim linksysie wpc54g to pomogło. zostało mi ponad 20 dni. co potem? nie wiem
p.s. będziesz jeszcze musiał zainstalować jakieś linux-kernel-2.x.x czy linux-header-2.x.x (podczas instalacji wyskoczy ci jaka wersja), ale to na płytce z systemem znajdziesz
ściągnij pełną paczkę (nie instalatora który wymaga netu, jak ja zrobiłem na początku:P)
http://www.linuxant.com/driverloader/wl ... 86.deb.zip
potem tylko musisz się u nich zarejestrować i dostaniesz klucz licencyjny ważny 30 dni
żeby dostać klucz bez limitu czasowego musisz zapłacić 20$
przy moim linksysie wpc54g to pomogło. zostało mi ponad 20 dni. co potem? nie wiem

p.s. będziesz jeszcze musiał zainstalować jakieś linux-kernel-2.x.x czy linux-header-2.x.x (podczas instalacji wyskoczy ci jaka wersja), ale to na płytce z systemem znajdziesz
Debian najnowszy, dopiero co ściągnięty.pavbaranov pisze:To ściągnij te paczki, które potrzebujesz na "normalnym komputerze z dostępem do internetu", przenieś na ten z WiFi jedynie, zainstaluj, skonfiguruj i powinno grać.
Karta Wi-Fi to MSI CB54G2 o układzie rt2500
"ndiswrapper" Sam nie wiem jak to zainstalować, gdy mam to ściągnięte jako tar.gz Gdyby ktoś mógł opisać jak to zainstaluje gdy to mam w katalogu: "home"
Cisza od 24h, nikt nie da rady pomóc?
-
- Senior Member
Nie wiem, co to jest "Debian najnowszy". Etch, Lenny, Sid?
A w google'u stoi tak: http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/ind ... 2500_Howto
Paczki typu tar.gz są to archiwa. Jeśli zawierają programy, to najczęściej są one przygotowane do samodzielnej kompilacji. Trzeba je rozpakować i przede wszystkim przeczytać zwykle znajdujący się tam plik INSTALL. Ndiswrapper występuje też jako przygotowana dla debiana paczka *.deb, prościej to zainstalować, aby działało, musisz mieć jeszcze sterowniki windowsowe do karty.
A w google'u stoi tak: http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/ind ... 2500_Howto
Paczki typu tar.gz są to archiwa. Jeśli zawierają programy, to najczęściej są one przygotowane do samodzielnej kompilacji. Trzeba je rozpakować i przede wszystkim przeczytać zwykle znajdujący się tam plik INSTALL. Ndiswrapper występuje też jako przygotowana dla debiana paczka *.deb, prościej to zainstalować, aby działało, musisz mieć jeszcze sterowniki windowsowe do karty.
Czy Ndiswrapper z: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/m ... iswrapper/ ( ndiswrapper-common_1.43-1ubuntu2_all.deb ) Będzie pasował? Bo jakoś innej paczki .deb znaleść nie mogę...
-
- Senior Member
Czy z ubuntu będzie działał - nie wiem, ale jakoś źle szukasz
Kod: Zaznacz cały
http://packages.debian.org/search?keywords=ndiswrapper&searchon=names&suite=all§ion=all